ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang

Het werk van de architect: accentverschuivingen en nieuwe eisen

Architecten hebben een ontwerpende, adviserende en/of directievoerende rol bij de totstandkoming van bouwwerken. Ook staan zij hun opdrachtgever regelmatig bij in de aanbestedingsfase met het opstellen van functionele specificaties, de keuze van de aanbestedingsvorm en de contractvorming met de aannemer.

Onder invloed van de steeds verder toenemende specialisatie in de bouwketen maar ook als gevolg van de toenemende maatschappelijke rol die van architecten wordt verlangd,vindt bij architectenbureaus een accentverschuiving plaats. Zij worden steeds meer betrokken bij samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld ontwikkelaars en/of aannemers en hebben in het bouwproces te maken met tal van belanghebbenden (bewoners, inspraakorganen, politiek) en andere adviseurs (constructeurs, bouwkostenadviseurs, W&E-adviseurs, bouwfysisch en akoestisch adviseurs). 

Architecten zien zich daarbij gesteld voor grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van leefomgeving en duurzaamheid. De levenscyclus van het te ontwerpen bouwwerk, circulair ontwerpen, hergebruik van (bouw)materialen maar ook energiezuinig ontwerpen stellen nieuwe eisen aan het werk van de architect. Ook de digitale innovatie zorgt voor uitdagingen, denk aan BIM (Bouw Informatie Model).

Nederlandse ingenieursbureaus zijn toonaangevend

Ook raadgevend ingenieurs hebben te maken met accentverschuivingen in hun werk. Zij worden ingeschakeld in het kader van de advisering over en het ontwerpen van producten en diensten in de meest uiteenlopende sectoren zoals de bouw, infrastructuur, industrie, afvalverwerking, drinkwatervoorziening, voedselvoorziening, energie en chemie. Ingenieursbureaus zien zich daarbij gesteld voor grote uitdagingen om de klimaatdoelstellingen te halen, de gevolgen van vergrijzing op te vangen, de energietransitie in goede banen te leiden en de waterhuishouding op peil te houden. 

Daarbij speelt de digitalisering een steeds belangrijker rol bij de advisering op alle terreinen waarbij raadgevend ingenieurs actief zijn, zoals de geotechniek, de civiele techniek, bouwfysica, ondergronds bouwen, trillingstechniek, infra, waterzuivering, etc. Nederlandse ingenieursbureaus zijn toonaangevend in de wereld en exporteren hun kennis naar het buitenland. 

Advies bij aanbesteding van opdrachten

Wij adviseren architecten en raadgevend ingenieurs bij de aanbesteding van opdrachten, de eventuele voorselectie of uitgeschreven prijsvraag daarbij, en bij de contractering. Verder staan wij zowel opdrachtgevers als architecten en ingenieurs juridisch bij in alle discussies die zich bij de uitvoering van opdrachten kunnen voordoen, eventueel door het voeren van procedures bij arbiters of de rechtbank.

Daarbij valt te denken aan discussies over de omvang en uitleg van de tot opdracht behorende werkzaamheden (volgens de STB, de standaardtaakbeschrijving uit de DNR), over opschorting bij de afgifte van ontwerpdocumenten, bestektekeningen en/of werktekeningen, over ontwerpfouten, over stagnatie, vertraging en schadebegroting, over het optreden als gemachtigde voor de opdrachtgever en de directievoering, over het opzeggen van de opdracht, over auteursrechtelijke kwesties, etc. Zo nodig wordt er geprocedeerd, dat gebeurt meestal bij de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen en ook bij het NAI en de gewone rechter.

voorzittershamer-icon

Specialisten op het gebied van architecten en raadgevend ingenieurs

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen.

Wat onze cliënten zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Samenwerking overtreft altijd weer mijn verwachtingen.’

Caroline Bruins
Hoofd Juridische Zaken bij Unica

‘Elke zaak hebben we tot nu toe gewonnen’. ‘Alle waarde naar zijn geld’. ‘Bij een hele zware zaak staat Rozemond bij mij op nummer 1.’

Peter van Gelder
Algemeen directeur Bouwers van Braam-Minnesma B.V.

‘Aan andere advocaten moet ik vaak uitleggen hoe het zit, bij Rozemond hoef ik dat nooit te doen. Vaak denk ik: verzin een list! Bij andere kantoren moet ik dat vaak zelf aandragen, bij Rozemond komen zij ermee. Arno kan het spraakmakend vertellen.’

Martin de Jong
Vestigingsdirecteur Van Wijnen Dordrecht

Kennis over bouwrecht

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad cover
Blog Bouwrecht
Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. Zo ging ik in eerdere blogs onder meer in…

18 april 2024 · Leestijd 8 min
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie behandelde ik…

3 april 2024 · Leestijd 6 min
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever cover
Blog Bouwrecht
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever

In een serie blogs behandel ik het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie stond ik stil bij…

19 maart 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Design & Build-contracten: hoe verder ?

In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij het geïntegreerde bouwcontract. Heeft deze contractvorm nog toekomst?

14 maart 2024 · Leestijd 1 min
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren

In de bouw zien we regelmatig dat projecten niet op tijd worden afgerond. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er…

26 februari 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Het bouwteam: het ideale contractmodel?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij het bouwteam. Is deze contractvorm de Heilige Graal, die aan alle discussies tussen opdrachtgevers en aannemers een einde zal maken?

6 februari 2024 · Leestijd 1 min
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Vertragingsschade in de bouw

Vertragingsclaims zijn naast meerwerkaanspraken de meest voorkomende financiële geschillen in het bouwrecht. Zowel in de utiliteitsbouw als in de GGW-…

Jaarbeurs MeetUp, Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
14 mei 2024
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Alles over de UAV

De meest gebruikte algemene voorwaarden in de bouw zijn nog altijd de UAV 2012. Zo worden deze bijvoorbeeld toegepast bij…

BCN Utrecht
7 maart 2024
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: wat is een bouwwerk?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die op 1 januari 2024 in werking treedt. In deze wet wordt de term ‘bouwwerk’ gebruikt, maar wat is dat nu precies?

21 december 2023 · Leestijd 1 min