ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Arno Jacobs.

Arno Jacobs

Advocaat Bouwrecht

Over Arno Jacobs

Na zijn afstuderen in Leiden is Arno in 1996 als advocaat beëdigd. Hij legt zich met name toe op het civiele bouwrecht.

Arno schreef in 2013 het Praktijkboek “Vertragingsschade in de bouw”, uitgegeven door het Instituut voor Bouwrecht. In 2022 kwam de tweede druk uit en die telt een kloeke 284 pagina’s, een verdubbeling ten opzichte van de eerste druk.

In datzelfde jaar schreef Arno mee aan het preadvies van de Vereniging voor Bouwrecht met als titel “Juridische aspecten van samenlopende vertragingsoorzaken en inefficiëntie in de bouw”.

Verder is Arno een hardloper. Na het (uit)lopen van de Rotterdamse marathon in 2021 mag hij zich een marathoner noemen. Dat werd in 2022 (dat was een druk jaar) gevolgd door de New York Marathon.

Ten slotte maakt Arno deel uit van het bestuur van de ReachAnother Foundation. Deze stichting zet zich er in Ethiopië voor in om baby’s met aangeboren neurale afwijkingen zoals open ruggetjes en waterhoofdjes te laten overleven en om hen een bestaan op te bouwen waar zij met deze afwijkingen kunnen leven.

Arno doceert regelmatig voor het Instituut voor Bouwrecht, brancheorganisaties uit de bouw en in-company bij bouw- en installatiebedrijven.

Waarom bouwrecht?

Mijn vader was een zelfstandig gevestigd loodgieter en met deze eenmanszaak probeerde hij het hoofd boven water te houden. In de voor mij als eeuwig herinnerde schoolvakanties uit mijn jeugd kwam het natuurlijk nog wel eens voor dat ik mij stierlijk verveelde. Dat waren de momenten waarop mijn vader mij meenam naar een “karwei”. Zijn loodgieterswerkzaamheden interesseerden mij maar matig maar het rondhangen op de bouw als jongetje van 8 is enorm avontuur. Je mocht met iedereen meehelpen en tegen een klein manneke doen alle bouwvakkers aardig. Tussen graafmachines door rennen, in hopen zand graven maar ook tikkertje doen op de steigers. Van veiligheidsvoorzieningen had niemand in die tijd gehoord. Men zegt wel eens dat geuren bepaalde luikjes in je herinneringen openen en dat heb ik wanneer ik op een werk loop dat nog in de ruwbouw is: de geuren van specie en nat hout voeren mij terug in de tijd.

Fast forward naar 1992: ik zit in het bestuur van een studentenvereniging met de als bijna vanzelfsprekende taak de zorg voor het sociëteitspand. Tijdens dat bestuursjaar wordt het plan geboren om de sociëteit te verhuizen en ik mag die kar trekken. Een intensieve en leerzame periode breekt aan. Er moeten bouwplannen worden bedacht, offertes beoordeeld, contracten worden geschreven etc. etc. Inmiddels was ik ook het keuzevak bouwrecht gaan volgen – gegeven door prof. mr. Matton van den Berg – en hij wakkerde mijn enthousiasme zodanig aan dat ik ook mijn scriptie bij hem schreef.

Wat is het grootste probleem in het bouwrecht?

Naar ik altijd heb begrepen legde Koos Rozemond kernachtig aan Bart van Ramshorst uit wat bouwrecht was: je ging naar de plaats waar bouwonrecht was en je zette je in voor je cliënt. Als je goed je werk deed (en rechters en arbiters ook) dan ontstond vanzelf bouwrecht. Deze gedachtegang onderschrijf ik volledig.

De voorwaarde daarbij is wel dat de rechtspraak en arbitrage toegankelijk en betaalbaar blijven voor partijen die bouwonrecht ervaren. De Raad van Arbitrage is door zijn specifiek inzetbare kennis van de branche en handelsgebruiken bij uitstek het forum om bouwgeschillen uit te vechten. Dat was zo, is zo en blijft zo. Wat ik echter merk is dat onze manier van werken – Rozemond Advocaten procedeert over het geschil, niet over het werk – een aanpak is die je steeds minder vaak tegenkomt. Het komt regelmatig voor dat een procedure die over iets tamelijk eenvoudigs gaat enorm uitdijt doordat partijen geen maat weten te houden in de omvang van hun stukken en de hoeveelheid ondersteunende bewijsmiddelen die zij aandragen. Dit leidt tot een stijging in de arbitragekosten. Ook overigens lijken de arbitragekosten hoger te zijn dan voorheen. 

Om de vraag te beantwoorden: het grootste probleem van het bouwrecht zit er momenteel in dat door deze stijgende arbitragekosten cliënten eerder genegen zijn om hun bouwonrecht te accepteren en niet hun recht te gaan halen.

Wat moet er veranderen?

De oplossing ligt voor de hand: net als de gerechtshoven inmiddels doen dient er paal en perk te worden gesteld aan de omvang van de processtukken en dient dit door de Raad van Arbitrage op een pro-actieve manier te worden bewaakt.

Wat is het mooiste werk of werktuig?

De buigtang van mijn vader, zie de foto.

Registraties

Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur. Arno Jacobs heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Bouwrecht

Deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Wat cliënten over Arno zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Aan andere advocaten moet ik vaak uitleggen hoe het zit, bij Rozemond hoef ik dat nooit te doen. Vaak denk ik: verzin een list! Bij andere kantoren moet ik dat vaak zelf aandragen, bij Rozemond komen zij ermee. Arno kan het spraakmakend vertellen.’

Martin de Jong
Vestigingsdirecteur Van Wijnen Dordrecht

‘Prettig, scherp en effectief. Ondanks dat het spannend is kunnen we met humor ook de ontspanning vinden en daarbij is Arno altijd dezelfde. Hij kent ons, weet hoe we georganiseerd zijn en hoe de hazen lopen in ons bedrijf. Hij kent onze cultuur en spreekt onze taal. Bij andere kantoren is dat ‘ik ben nu druk, ik geef het aan een collega door’. Dat doet Rozemond niet en dat is prettig. Ik ben een vechter en Arno past daarbij. Hij is ook zo.’

Cor Simons
Directeur Bouw Van Wijnen West

Kennis geschreven door Arno

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad cover
Blog Bouwrecht
Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. Zo ging ik in eerdere blogs onder meer in…

18 april 2024 · Leestijd 8 min
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie behandelde ik…

3 april 2024 · Leestijd 6 min
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever cover
Blog Bouwrecht
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever

In een serie blogs behandel ik het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie stond ik stil bij…

19 maart 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Design & Build-contracten: hoe verder ?

In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij het geïntegreerde bouwcontract. Heeft deze contractvorm nog toekomst?

14 maart 2024 · Leestijd 1 min
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren

In de bouw zien we regelmatig dat projecten niet op tijd worden afgerond. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er…

26 februari 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Het bouwteam: het ideale contractmodel?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij het bouwteam. Is deze contractvorm de Heilige Graal, die aan alle discussies tussen opdrachtgevers en aannemers een einde zal maken?

6 februari 2024 · Leestijd 1 min
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Vertragingsschade in de bouw

Vertragingsclaims zijn naast meerwerkaanspraken de meest voorkomende financiële geschillen in het bouwrecht. Zowel in de utiliteitsbouw als in de GGW-…

Jaarbeurs MeetUp, Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
14 mei 2024
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Alles over de UAV

De meest gebruikte algemene voorwaarden in de bouw zijn nog altijd de UAV 2012. Zo worden deze bijvoorbeeld toegepast bij…

BCN Utrecht
7 maart 2024
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: wat is een bouwwerk?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die op 1 januari 2024 in werking treedt. In deze wet wordt de term ‘bouwwerk’ gebruikt, maar wat is dat nu precies?

21 december 2023 · Leestijd 1 min