ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Michiel van Stigt Thans.

Michiel van Stigt Thans

Advocaat Bouwrecht

Over Michiel van Stigt Thans

Michiel van Stigt Thans (1974) behandelt civiele bouwzaken en staat daarbij (hoofd-)aannemers en adviseurs bij. Zijn cliënten zijn actief op het gebied van utiliteit- en woningbouw, grond- weg- en waterbouw en spoorbouw. 

“In het begin van het bouwproces heeft goed juridisch advies de meeste toegevoegde waarde. Ik word daarom vaak betrokken bij de contractvorming met opdrachtgever, onderaannemers, adviseurs en leveranciers. Ik voer de onderhandelingen met die partijen samen met mijn cliënt om tot een werkbaar en duidelijk contract te komen. De ervaringen uit het verleden gebruiken we om het contract korter te maken in plaats van langer, geschreven in een taal die wordt begrepen door de projectleider en het uitvoeringsteam dat daadwerkelijk met het contract moet gaan werken.

Als het contract eenmaal gesloten is dan ontstaan in vrijwel elk bouwproject geschillen over bouwtijd en bouwkosten. Ik help om die geschillen te beperken en efficiënt af te wikkelen. Als het nodig is dan gebeurt dat in procedures bij de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen, het NAI en de burgerlijke rechter, maar ook via mediation of een bindend adviseur.

In mijn jeugd hebben mijn ouders een huis laten bouwen. Met mijn vriendjes mocht ik helpen bij de sloop van het oude huisje met enkelsteens muren, waar een gezin had gewoond met 11 kinderen die het ongetwijfeld erg koud hebben gehad in de tijd dat we nog echte winters hadden in Nederland. Het ontwerp- en bouwproces met de architect en de aannemer vond ik fascinerend. Sindsdien wilde ik graag architect worden, totdat die droom vervloog door een duidelijk gebrek aan talent voor de exacte vakken. Door mijn specialisatie in het bouwrecht heb ik gelukkig alsnog een plek gevonden in de bouwwereld. Ik kom dan ook graag op een bouwplaats, ook al is de aanleiding vaak een geschil waar de partijen zelf niet goed uit komen. 

Ik studeerde met veel plezier Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ben in november 2001 beëdigd als advocaat in Amsterdam. In 2006 heb ik de Grotius specialisatieopleiding Onroerend Goedrecht voltooid. In 2009 rondde ik de IBR specialisatiecursus privaatrechtelijk Bouwrecht af.

Ik werk sinds januari 2009 bij Rozemond Advocaten en ben lid van de Vereniging voor Bouwrecht en de Vereniging voor Bouwrecht-advocaten. Ik geef in-house cursussen aan cliënten over contractvorming en uitvoeringsgeschillen, want dat is leuk en nuttig om te doen en het levert de meest interessante vragen en problemen uit de praktijk op.”

Registraties

Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur. Michiel van Stigt Thans heeft in het rechtsgebieden register van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Bouwrecht

Deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Wat cliënten over Michiel zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Het is een goede gast, hij snapt het goed en hij reageert snel. Hij kan kleine zaken goed oplossen en hij kan grote zaken maken. Hij snapt hoe het in de bouw gaat maar weet het wel juridisch zo te verwoorden dat het de goede kant op gaat en de strategie volgt. Bouwkundig kan het allemaal heel juridisch, maar Michiel verwoordt het in het gewoon Nederlands.’

Gijs Hermelink
Contractmanager bij Koopmans

Kennis geschreven door Michiel

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Bouwen met Hugo de Jonge

Arno Jacobs en Daan Versteeg stellen vragen aan Hugo de Jonge. Daarbij worden de mogelijkheden voor de minister om te stimuleren en te interveniëren besproken.

3 april 2023 · Leestijd 2 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Prijsstijgingen in de bouw

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht…

31 januari 2023 · Leestijd 3 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het protest van de opdrachtgever

In deze eerste aflevering van de vernieuwde Rozemond Podcast, bespreken Arno Jacobs en Jorgen den Houting een recent vonnis in een zaak over art. 7:761 lid 1 BW.

14 december 2022 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Prijsstijgingen in de bouw

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht…

3 juni 2021 · Leestijd 3 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Special: Corona en de bouw

Zoals ook in de rest van de wereld gebeurde, werd Nederland onlangs onaangenaam verrast door een pandemie. Bij Rozemond Advocaten leidde dat al snel t…

20 maart 2020 · Leestijd 2 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
PFAS – het hele verhaal

Voordat de stikstofcrisis de bouw beroerde, was er een andere problematiek die diverse bouwprojecten parten speelde. Dat begon met de ontdekking dat o…

4 februari 2020 · Leestijd 2 min
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Aanbestedingsrecht
Onder- of nevenaanneming? Vertragingsschade (Annotatie TBR 2015/136)

Verschenen in: IBR. (2015, augustus). TBR 2015/136. Tijdschrift voor Bouwrecht, 2015(nr. 8), 805–818. Raad van Arbitrage voor de Bouw, 15…

10 augustus 2015 · Leestijd 47 min
Onder- of nevenaanneming? Vertragingsschade (Annotatie TBR 2015/136) is een premium artikel

Premium

Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Bouwrecht
Voorwoord Bouwrecht deel 4 Serie Bouw- en Aanbestedingsrecht

In zijn voordracht op de kwartaalvergadering van de Vereniging voor Bouwrecht van 26 september 1996 beklemtoonde  Lieuwe de Boer dat er drie standaardwerken zijn in het Bouwrecht.Als zijn letterlijke bewoordingen mij nog goed voor de geest staan, waren dat de…

10 augustus 2015 · Leestijd 6 min
Voorwoord Bouwrecht deel 4 Serie Bouw- en Aanbestedingsrecht is een premium artikel

Premium

Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Installaties
Installateurs lopen relatief vaak vertragingsschade op

E- en W-aannemers kampen volgens Arno Jacobs van Rozemond Advocaten relatief vaak met urenoverschrijdingen en minder productieve uren, omdat veel tijd opgaat aan wijzigingen en afstemming. De tunnelprojecten A2-Roermond, de Utrechtse landtunnel…

19 december 2013 · Leestijd 2 min