ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Thomas de Leeuwe.

Thomas de Leeuwe

Advocaat Bouwrecht

Over Thomas de Leeuwe

Nadat Thomas afstudeerde aan de Universiteit van Amsterdam is hij in 2010 beëdigd als advocaat. Hierna werkte hij bij verschillende grote advocatenkantoren en hij volgde in 2014 de verdiepingscursus Privaatrechtelijk Bouwrecht van het Instituut voor Bouwrecht. In 2016 begon hij bij Rozemond Advocaten. Hier heeft hij zich verder gespecialiseerd in het civiele bouwrecht; een rechtsgebied waar zijn hart ligt en waar hij intussen ruime ervaring in heeft opgebouwd.

Thomas procedeert veel bij de burgerlijke rechter en – met name – de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen in typisch bouwrechtelijke procedures, bijvoorbeeld over de oplevering van het werk, (verborgen) gebreken, discussies over meer- en minderwerk en voortijdige beëindiging van de aannemingsovereenkomst. Met name dat laatste onderwerp kan rekenen op zijn bijzondere belangstelling, en dan vooral de bijzondere beëindigingsregelingen in diverse algemene voorwaarden zoals in par. 14 UAV 2012 en par. 16 UAV-GC 2005; hij heeft daarover verschillende publicaties geschreven. Uiteraard probeert Thomas een procedure te voorkomen als zijn cliënten daar belang bij hebben, zodat zij hun geschil zonder rechtsgang kunnen schikken. Verder helpt Thomas zijn cliënten bijvoorbeeld ook met het opstellen van aannemingsovereenkomsten. 

Thomas beschikt over een gedegen kennis van de verschillende algemene voorwaarden die in de (internationale) bouwpraktijk worden toegepast, waaronder de UAV, de UAV-GC, de AVA en de verschillende FIDIC contract modellen. Verder publiceert hij regelmatig in vakliteratuur en is hij lid van de Redactieraad van het Tijdschrift voor Bouwrecht (TBR).

Sinds 2019 levert Thomas met enige regelmaat een bijdrage aan de Rozemond Podcast, waarin hij samen met andere kantoorgenoten actuele onderwerpen in het bouwrecht bespreekt.

Waarom bouwrecht?

“Dat heeft verschillende redenen. Allereerst was mijn vader aannemer; als kind mocht ik hem regelmatig vergezellen op projectbezoeken en die uitstapjes staan nog altijd in mijn geheugen gegrift. Wellicht is daar het eerste zaadje geplant.

Mijn eerste werkzame jaren in de advocatuur werkte ik echter niet voor aannemers, maar vaak juist voor (grotere) opdrachtgevers. Toen ik vaker met het bouwrecht in aanraking kwam en meer voor aannemers begon te werken, groeide mijn belangstelling voor dat vakgebied echter. Dat had misschien te maken met de wat ontspannener omgangsvormen, maar zeker ook met het enthousiasme dat veel aannemers aan de dag leggen als hun werken ter sprake komen.

Ten derde heb ik er plezier in om mij de soms complexe technische materie – van geotechnische problemen tot constructieve vraagstukken – eigen te maken die in bouwgeschillen een cruciale rol kan spelen.”

Registraties

Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur. Thomas de Leeuwe heeft in het rechtsgebieden register van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Bouwrecht

Deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Kennis geschreven door Thomas

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Bouwen met Hugo de Jonge

Arno Jacobs en Daan Versteeg stellen vragen aan Hugo de Jonge. Daarbij worden de mogelijkheden voor de minister om te stimuleren en te interveniëren besproken.

3 april 2023 · Leestijd 2 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Prijsstijgingen in de bouw

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht…

31 januari 2023 · Leestijd 3 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het protest van de opdrachtgever

In deze eerste aflevering van de vernieuwde Rozemond Podcast, bespreken Arno Jacobs en Jorgen den Houting een recent vonnis in een zaak over art. 7:761 lid 1 BW.

14 december 2022 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Prijsstijgingen in de bouw

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht…

3 juni 2021 · Leestijd 3 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Special: Corona en de bouw

Zoals ook in de rest van de wereld gebeurde, werd Nederland onlangs onaangenaam verrast door een pandemie. Bij Rozemond Advocaten leidde dat al snel t…

20 maart 2020 · Leestijd 2 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
PFAS – het hele verhaal

Voordat de stikstofcrisis de bouw beroerde, was er een andere problematiek die diverse bouwprojecten parten speelde. Dat begon met de ontdekking dat o…

4 februari 2020 · Leestijd 2 min
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Aanbestedingsrecht
Onder- of nevenaanneming? Vertragingsschade (Annotatie TBR 2015/136)

Verschenen in: IBR. (2015, augustus). TBR 2015/136. Tijdschrift voor Bouwrecht, 2015(nr. 8), 805–818. Raad van Arbitrage voor de Bouw, 15…

10 augustus 2015 · Leestijd 47 min
Onder- of nevenaanneming? Vertragingsschade (Annotatie TBR 2015/136) is een premium artikel

Premium

Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Bouwrecht
Voorwoord Bouwrecht deel 4 Serie Bouw- en Aanbestedingsrecht

In zijn voordracht op de kwartaalvergadering van de Vereniging voor Bouwrecht van 26 september 1996 beklemtoonde  Lieuwe de Boer dat er drie standaardwerken zijn in het Bouwrecht.Als zijn letterlijke bewoordingen mij nog goed voor de geest staan, waren dat de…

10 augustus 2015 · Leestijd 6 min
Voorwoord Bouwrecht deel 4 Serie Bouw- en Aanbestedingsrecht is een premium artikel

Premium

Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Installaties
Installateurs lopen relatief vaak vertragingsschade op

E- en W-aannemers kampen volgens Arno Jacobs van Rozemond Advocaten relatief vaak met urenoverschrijdingen en minder productieve uren, omdat veel tijd opgaat aan wijzigingen en afstemming. De tunnelprojecten A2-Roermond, de Utrechtse landtunnel…

19 december 2013 · Leestijd 2 min