ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang

Over Thomas de Leeuwe

Nadat Thomas afstudeerde aan de Universiteit van Amsterdam is hij in 2010 beëdigd als advocaat. Hierna werkte hij bij verschillende grote advocatenkantoren en hij volgde in 2014 de verdiepingscursus Privaatrechtelijk Bouwrecht van het Instituut voor Bouwrecht. In 2016 begon hij bij Rozemond Advocaten. Hier heeft hij zich verder gespecialiseerd in het civiele bouwrecht; een rechtsgebied waar zijn hart ligt en waar hij intussen ruime ervaring in heeft opgebouwd.

Thomas procedeert veel bij de burgerlijke rechter en – met name – de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen in typisch bouwrechtelijke procedures, bijvoorbeeld over de oplevering van het werk, (verborgen) gebreken, discussies over meer- en minderwerk en voortijdige beëindiging van de aannemingsovereenkomst. Met name dat laatste onderwerp kan rekenen op zijn bijzondere belangstelling, en dan vooral de bijzondere beëindigingsregelingen in diverse algemene voorwaarden zoals in par. 14 UAV 2012 en par. 16 UAV-GC 2005; hij heeft daarover verschillende publicaties geschreven. Uiteraard probeert Thomas een procedure te voorkomen als zijn cliënten daar belang bij hebben, zodat zij hun geschil zonder rechtsgang kunnen schikken. Verder helpt Thomas zijn cliënten bijvoorbeeld ook met het opstellen van aannemingsovereenkomsten. 

Thomas beschikt over een gedegen kennis van de verschillende algemene voorwaarden die in de (internationale) bouwpraktijk worden toegepast, waaronder de UAV, de UAV-GC, de AVA en de verschillende FIDIC contract modellen. Verder publiceert hij regelmatig in vakliteratuur en is hij lid van de Redactieraad van het Tijdschrift voor Bouwrecht (TBR).

Sinds 2019 levert Thomas met enige regelmaat een bijdrage aan de Rozemond Podcast, waarin hij samen met andere kantoorgenoten actuele onderwerpen in het bouwrecht bespreekt.

Waarom bouwrecht?

Dat heeft verschillende redenen. Allereerst was mijn vader aannemer; als kind mocht ik hem regelmatig vergezellen op projectbezoeken en die uitstapjes staan nog altijd in mijn geheugen gegrift. Wellicht is daar het eerste zaadje geplant.

Mijn eerste werkzame jaren in de advocatuur werkte ik echter niet voor aannemers, maar vaak juist voor (grotere) opdrachtgevers. Toen ik vaker met het bouwrecht in aanraking kwam en meer voor aannemers begon te werken, groeide mijn belangstelling voor dat vakgebied echter. Dat had misschien te maken met de wat ontspannener omgangsvormen, maar zeker ook met het enthousiasme dat veel aannemers aan de dag leggen als hun werken ter sprake komen.

Ten derde heb ik er plezier in om mij de soms complexe technische materie – van geotechnische problemen tot constructieve vraagstukken – eigen te maken die in bouwgeschillen een cruciale rol kan spelen.

Registraties

Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur. Thomas de Leeuwe heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Bouwrecht

Deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Kennis geschreven door Thomas

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Event Bouwrecht
Rozemond Breakfast Special (19 april 2024)

Speciaal voor onze cliënten was er 19 april jl. weer een editie van de Rozemond Breakfast Special. Dit keer waren…

Huize Frankendael
19 april 2024
Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad cover
Blog Bouwrecht
Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. Zo ging ik in eerdere blogs onder meer in…

18 april 2024 · Leestijd 8 min
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie behandelde ik…

3 april 2024 · Leestijd 6 min
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever cover
Blog Bouwrecht
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever

In een serie blogs behandel ik het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie stond ik stil bij…

19 maart 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Design & Build-contracten: hoe verder ?

In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij het geïntegreerde bouwcontract. Heeft deze contractvorm nog toekomst?

14 maart 2024 · Leestijd 1 min
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren

In de bouw zien we regelmatig dat projecten niet op tijd worden afgerond. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er…

26 februari 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Het bouwteam: het ideale contractmodel?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij het bouwteam. Is deze contractvorm de Heilige Graal, die aan alle discussies tussen opdrachtgevers en aannemers een einde zal maken?

6 februari 2024 · Leestijd 1 min
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Vertragingsschade in de bouw

Vertragingsclaims zijn naast meerwerkaanspraken de meest voorkomende financiële geschillen in het bouwrecht. Zowel in de utiliteitsbouw als in de GGW-…

Jaarbeurs MeetUp, Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
14 mei 2024
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Alles over de UAV

De meest gebruikte algemene voorwaarden in de bouw zijn nog altijd de UAV 2012. Zo worden deze bijvoorbeeld toegepast bij…

BCN Utrecht
7 maart 2024