ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
Podcast Bouwrecht

Prijsstijgingen in de bouw

Arno Jacobs | Thomas de Leeuwe | jun 03 2021 · Leestijd 3 min

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht Thomas de Leeuwe zich samen met Arno Duijverman van Bouwend Nederland al uitspreken over dit onderwerp bij BNR Nieuwsradio. Vandaag is Arno Duijverman te gast in de Rozemond Podcast waar hij dit uiterst actuele onderwerp samen met naamgenoot Arno Jacobs en Thomas de Leeuwe verder uitdiept.

Kort en goed; de prijsstijgingen vormen voor veel aannemers een probleem, wat in de eerste plaats te maken heeft met het feit dat de marges in de bouw – zeker bij de wat grotere aannemers – toch al niet erg ruim zijn. Marges van 1 à 2 % zijn allesbehalve uitzonderlijk, en die zijn uiteraard snel verdampt bij onverwachte tegenvallers zoals forse prijsstijgingen van materialen. Uiteraard is de hoop altijd dat partijen daar in onderling overleg uit komen, maar stel dat dat niet lukt; beschikt de aannemer dan over juridische middelen om prijsstijgingen (deels) aan de opdrachtgever door te berekenen?

Bij de beantwoording van die vraag komen allereerst de onvoorziene/kostenverhogende omstandigheden ex art. 6:258/art. 7:753 BW ter sprake, en is er verder aandacht voor §47 UAV 2012 en §44 lid 1 sub c UAV-GC. Uiteraard komt daarbij ook de relevante jurisprudentie in dit verband aan bod, met name een arrest van het Hof Den Haag in een zaak waarin Bert van der Zijpp de aannemer vertegenwoordigde en waarin het Hof met zoveel woorden overwoog dat de 5%-norm die nog weleens terugkeert in jurisprudentie van – met name – de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen geen harde norm is, maar dat – hoe kan het ook anders – alle omstandigheden van het geval van invloed kunnen zijn op de vraag of sprake is van kostenverhogende omstandigheden.

Laat een reactie achter