ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
Podcast Bouwrecht

Revisited: Onvoorziene omstandigheden in en buiten crisistijd

Daan Versteeg | Thomas de Leeuwe | dec 23 2020 · Leestijd 2 min

In deze laatste podcast van het jaar blijven Daan Versteeg en Thomas de Leeuwe met frisse tegenzin trouw aan het Leitmotiv van 2020; het coronavirus. Eerder dit jaar blikten zij vooruit op de verwachte stortvloed aan jurisprudentie die de coronapandemie zou genereren. Aan de vooravond van de feestdagen schuwen zij een analyse van hun toenmalige voorspellingen niet.

Het valt op dat er nog geen bouwrechtelijke uitspraken zijn verschenen, maar er is wel veel interessante huurrechtelijke jurisprudentie. Zo beschouwt de Voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam de coronapandemie als een onvoorziene omstandigheid. Daarbij wordt ook interessante een parallel getrokken met de vorige grote crisis; de bankencrisis van 2008. Waar díe crisis in de regel geen beroep op onvoorziene omstandigheden rechtvaardigde, ligt dat – volgens de voorzieningenrechter in Rotterdam dus – anders voor de coronapandemie. Daarbij wijst de Voorzieningenrechter erop dat het nooit eerder is voorgekomen dat vrijwel alle middenstandsbedrijfsruimte als gevolg van overheidsregulering feitelijk en juridisch onbruikbaar werd; dat is voor de Voorzieningenrechter het beslissende verschil tussen de coronacrisis en – bijvoorbeeld – de bankencrisis.

Máár… dat zich een onvoorziene omstandigheid voordoet, en dat lijkt de coronapandemie in principe toch wel te zijn, betekent nog niet dat dat ook direct reden is om in te grijpen in de overeenkomst; die omstandigheid kan immers ook – op basis van art. 6:258 lid 2 BW – voor rekening komen van degen die zich erop beroept. Desondanks zien Daan en Thomas best ruimte om kostenstijgingen als gevolg van de coronapandemie deels bij de opdrachtgever neer te leggen…

Laat een reactie achter