ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
Publicatie Bouwrecht

Advocaten kaarten problemen bij geïntegreerde contracten aan

Bert van der Zijp | Rob Bleeker | 18 okt 2016 · Leestijd 2 min

Verschenen in: Koenen, I. (2016, 18 oktober). Advocaten kaarten problemen bij geïntegreerde contracten aan. Cobouw.nl. https://www.cobouw.nl/marktontwikkeling/nieuws/2016/10/advocaten-kaarten-problemen-bij-geïntegreerde-contracten-aan

Opdrachtgevers wijken op grote schaal af van de spelregels van het UAV-gc. Daardoor ontstaan onnodig veel bouwconflicten. 

Rozemond Advocaten vroeg daarvoor afgelopen week aandacht tijdens een symposium ter ere van het 90-jarig bestaan. Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen was eregast tijdens het feestje in Amsterdam-Noord. 

De problemen bij de geïntegreerde contracten zijn aanleiding voor Rob Bleeker, Bert van der Zijpp (twee advocaten van het kantoor) en Pim Herber om een boek te schrijven. Het eerste exemplaar wordt tijdens het tweede symposium op 1 december in Rotterdam uitgereikt. 

Bleeker hield een pleidooi om minder vaak af te wijken van de UAV-gc. Daarvoor zijn in zijn visie vier oplossingen mogelijk: 

  1. de Gids Proportionaliteit, namelijk een convenant waarmee overheden zich committeren aan integrale toepassing van de UAV-GC, 
  2. een standaardregeling in de zin van art. 6:214 BW,
  3. dwingend rechtelijke status van enkele of alle bepalingen van titel 7:12 BW, en
  4. introductie van een bepaling waarmee afwijkingen van de UAV-GC vermoed worden onredelijk bezwarend te zijn. 

Het convenant is een typische polderconstructie, de beide Laatste oplossingen zijn nieuw en gaan veel verder dan de andere en al besproken oplossingen. Maar deze twee oplossingen zijn ook veel effectiever en garanderen daadwerkelijk het gebruik van evenwichtige voorwaarden in plaats van alleen goede voornemens. Of de bouwpraktijk echt zal veranderen is nog de vraag, maar het boek biedt daarvoor wel de basis. 

 

Bekijk hier het originele artikel: 2016-Advocaten-kaarten-problemen-met-geintegreerde-contracten-aan-Cobouw-18-oktober-2016

Laat een reactie achter