ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
Publicatie Bouwrecht

De overheid als supermacht (1)

Rob Bleeker | 09 apr 2003 · Leestijd 2 min

Verschenen in: Cobouw. (2003, 9 april). De overheid als supermacht (1). Cobouw.nl. https://www.cobouw.nl/marktontwikkeling/nieuws/2003/04/de-overheid-als-supermacht-1

Een aannemingsovereenkomst die tot stand is gekomen na een openbare aanbesteding van het bestek, is in veel gevallen een bijzondere overeenkomst die niet tot stand is gekomen op grond van wederzijdse contract vrijheid, maar op grond van het feit dat één van beide partijen voor de keuze staat: integraal slikken of stikken. Volgens mr. R.G.T. Bleeker, advocaat en gespecialiseerd in het aanbestedingsrecht, is het beginsel van contractvrijheid een van de (weinige) dragende beginselen van ons contractrecht. De vaststelling dat van contractvrijheid slechts in beperkte mate sprake is geweest, heeft dan ook vérgaande consequenties voor de rechterlijke toetsing van die contracten of bestekken.

In contracten met de overheid vind je tegenwoordig steeds vaker bepalingen, die niet alleen belangrijk afwijken van hetgeen te vinden is in de UAV 1989, maar waarin het risico zodanig eenzijdig bij de aannemer wordt neergelegd, dat van enig evenwicht in het geheel geen sprake meer is. Risico’s worden niet verdeeld, maar vrijwel integraal verplaatst.

Bekijk hier het originele artikel: 2003-De-overheid-als-supermacht-1-Cobouw-9-april-2003

Laat een reactie achter