ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
Publicatie Installaties

Installateurs lopen relatief vaak vertragingsschade op

Arno Jacobs | 19 dec 2013 · Leestijd 2 min

Verschenen in: Cobouw. (2013, 19 december). Installateurs lopen relatief vaak vertragingsschade op. Cobouw.nl. https://www.cobouw.nl/marktontwikkeling/nieuws/2013/12/installateurs-lopen-relatief-vaak-vertragingsschade-op

Installateurs lopen de meeste vertragingsschade op. Oorzaak is vaak de te strakke planning in de korte tijd die de installateur rest voor zijn aandeel in het bouwproces. 

E- en W-aannemers kampen volgens Arno Jacobs van Rozemond Advocaten relatief vaak met urenoverschrijdingen en minder productieve uren, omdat veel tijd opgaat aan wijzigingen en afstemming. De tunnelprojecten A2-Roermond, de Utrechtse landtunnel en de Noord-Zuidlijn zijn spraakmakende voorbeelden van gewijzigde inzichten en afstemmingsproblemen. 

Beslissingen over installaties hebben per definitie een ‘volgend’ karakter, ze zijn afhankelijk van constructies en keuzes die eerder in het bouwproces zijn gemaakt. Dat de beoogde – vaak in bestek voorgeschreven – installaties daar vaak niet bij passen is eerder regel dan uitzondering. Aanpassingen zijn dan onvermijdelijk, maar kosten veel extra tijd en moeite. Dat levert dus vertraging op. 

Belangenvereniging Uneto-VNI herkent en deelt de conclusies van Jacobs. Het zou helpen als installateurs het ontwerp veel eerder onder ogen zouden krijgen en in een vroeg stadium bij het bouwproces zouden worden betrokken. Dat is bij traditionele contracten echter zelden de praktijk”, voegt Dick Reijman van de branchevereniging daaraan toe. 

De advocaat, die een praktijkboek schreef over het fenomeen bouwvertraging, adviseert installateurs extra goed te letten op gegevensverstrekking, coördinatie en planningswijzigingen. 


Bekijk hier het originele artikel: 2013-Installateurs-lopen-relatief-vaak-vertragingsschade-op-Cobouw-19-december-2013

Laat een reactie achter

Specialisten op het gebied van Installaties

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen. Onze cliënten voelen zich gesteund en geholpen.