ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
Publicatie Bouwrecht

Over Romeinse arbiters, rechters en advocaten

Rob Bleeker | 19 jul 2007 · Leestijd 231 min

1. Inleiding

Het honderdjarig bestaan van de Raad van Arbitrage voor de Bouw vormt een goede aanleiding om de antecedenten van deze vonn van rechtspraak te onder­zoeken. Die gaan, zoals de term arbiter als het goed is doet vermoeden, terug tot de Romeinse oorsprong van ons recht. Er zijn zelfs historici die menen dat de arbiter er eerder was dan de iudex, de gewone rechter.

Ter inleiding op het eigenlijke onderwerp bevat deze bijdrage eerst een schets van het Romeinse rechtsbedrijf in de Keizertijd, en vervolgens een paragraaf over de rechtsbronnen (2 en 3). De kern van deze bijdrage bestaat uit een be­schrijving van de functie van arbiter en de daarmee verwante iudex privatus (4) en een beschrijving van de bezigheden van de Romeinse advocaat, in het bij­zonder diens betrekkingen met de Romeinse rechters en arbiters (5). Om een in­druk te krijgen van de i

Verder lezen?

Meldt u aan om onbeperkt toegang te krijgen tot onze kennisbank.

Geef mij toegang