ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Thomas de Leeuwe.

Thomas de Leeuwe

Advocaat Bouwrecht

Over Thomas de Leeuwe

Nadat Thomas afstudeerde aan de Universiteit van Amsterdam is hij in 2010 beëdigd als advocaat. Hierna werkte hij bij verschillende grote advocatenkantoren en hij volgde in 2014 de verdiepingscursus Privaatrechtelijk Bouwrecht van het Instituut voor Bouwrecht. In 2016 begon hij bij Rozemond Advocaten. Hier heeft hij zich verder gespecialiseerd in het civiele bouwrecht; een rechtsgebied waar zijn hart ligt en waar hij intussen ruime ervaring in heeft opgebouwd.

Thomas procedeert veel bij de burgerlijke rechter en – met name – de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen in typisch bouwrechtelijke procedures, bijvoorbeeld over de oplevering van het werk, (verborgen) gebreken, discussies over meer- en minderwerk en voortijdige beëindiging van de aannemingsovereenkomst. Met name dat laatste onderwerp kan rekenen op zijn bijzondere belangstelling, en dan vooral de bijzondere beëindigingsregelingen in diverse algemene voorwaarden zoals in par. 14 UAV 2012 en par. 16 UAV-GC 2005; hij heeft daarover verschillende publicaties geschreven. Uiteraard probeert Thomas een procedure te voorkomen als zijn cliënten daar belang bij hebben, zodat zij hun geschil zonder rechtsgang kunnen schikken. Verder helpt Thomas zijn cliënten bijvoorbeeld ook met het opstellen van aannemingsovereenkomsten. 

Thomas beschikt over een gedegen kennis van de verschillende algemene voorwaarden die in de (internationale) bouwpraktijk worden toegepast, waaronder de UAV, de UAV-GC, de AVA en de verschillende FIDIC contract modellen. Verder publiceert hij regelmatig in vakliteratuur en is hij lid van de Redactieraad van het Tijdschrift voor Bouwrecht (TBR).

Sinds 2019 levert Thomas met enige regelmaat een bijdrage aan de Rozemond Podcast, waarin hij samen met andere kantoorgenoten actuele onderwerpen in het bouwrecht bespreekt.

Waarom bouwrecht?

Dat heeft verschillende redenen. Allereerst was mijn vader aannemer; als kind mocht ik hem regelmatig vergezellen op projectbezoeken en die uitstapjes staan nog altijd in mijn geheugen gegrift. Wellicht is daar het eerste zaadje geplant.

Mijn eerste werkzame jaren in de advocatuur werkte ik echter niet voor aannemers, maar vaak juist voor (grotere) opdrachtgevers. Toen ik vaker met het bouwrecht in aanraking kwam en meer voor aannemers begon te werken, groeide mijn belangstelling voor dat vakgebied echter. Dat had misschien te maken met de wat ontspannener omgangsvormen, maar zeker ook met het enthousiasme dat veel aannemers aan de dag leggen als hun werken ter sprake komen.

Ten derde heb ik er plezier in om mij de soms complexe technische materie – van geotechnische problemen tot constructieve vraagstukken – eigen te maken die in bouwgeschillen een cruciale rol kan spelen.

Registraties

Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur. Thomas de Leeuwe heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Bouwrecht

Deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Kennis geschreven door Thomas

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

verjaringstermijn
Blog Bouwrecht
De aanneming van werk en de tweejarige verjaringstermijn van art. 7:761 BW

Als een opdrachtgever een gebrek ontdekt in het opgeleverde werk, dan zal hij dat – als hij assertief genoeg is…

23 november 2023 · Leestijd 6 min
Event Bouwrecht
Rozemond Breakfast Special (5 oktober 2023)

Speciaal voor onze cliënten was er 5 oktober jl. weer een editie van de Rozemond Breakfast Special. In het koetshuis…

Huize Frankendael
5 oktober 2023
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie
Herziening AVA – De nieuwe AVA Zakelijk en Consumenten 2023

Voor het oktobernummer van het Tijdschrift voor Bouwrecht schreven Rob Bleeker en Elja Touwen een artikel over de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe AVA Zakelijk 2023 en de AVA Consumenten 2023.

9 november 2023 · Leestijd 1 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Een ‘Volkswagentje’ boven op de prijs zetten

In zijn eerste column voor Cobouw staat Thomas stil bij enkele recente juridische ontwikkelingen rondom discussies over prijsstijgingen.

9 november 2023 · Leestijd 1 min
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Bouwrecht
De ‘back-to-back’ clausule op zijn retour?

In TBR nr. 6 van juni 2023 schreef Jørgen samen met mr. drs. S. van den Boogaart een artikel over de ‘back-to-back’ clausule

10 juli 2023 · Leestijd 1 min
Event Aanbestedingsrecht
Rozemond Breakfast Special (30 maart 2023)

Speciaal voor onze cliënten was er 30 maart jl. weer een editie van de Rozemond Breakfast Special. In het koetshuis…

Huize Frankendael
30 maart 2023
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het Rozemond-kwartetspel en versnelling van de bouw

Versnelling van de bouw

3 april 2023 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Bouwen met Hugo de Jonge

Arno Jacobs en Daan Versteeg stellen vragen aan Hugo de Jonge. Daarbij worden de mogelijkheden voor de minister om te stimuleren en te interveniëren besproken.

3 april 2023 · Leestijd 2 min
Een boekenkast met bouwrecht boeken van 1972 tot en met 2007.
publicatie Bouwrecht
Extreme prijsstijgingen en $47 UAV

Thomas de Leeuwe schreef een artikel over extreme prijsstijgingen voor TBR nr. 18 – 2023. In deze bijdrage staat §…

10 maart 2023 · Leestijd 1 min