ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
Podcast Infra (GWW)

Het 2-fasen contract

Jørgen den Houting | Rob Bleeker | okt 08 2020 · Leestijd 2 min

Na verschillende hoogoplopende discussies over projecten op basis van geïntegreerde contracten (zoals de UAV-GC 2005), sorteerde Rijkswaterstaat, de grootste opdrachtgever in Nederland, met de notitie “Toekomstige Opgave Rijkswaterstaat: Perspectief op de uitdagingen en verbetermogelijkheden in de GWW-sector” (ook wel ‘het McKinsey rapport) van mei 2019 voor op de introductie van een “twee-fasen-proces” voor complexe infrastructurele projecten.

Hierbij werken opdrachtgever en opdrachtnemer al in een vroeg stadium van een opgave gezamenlijk een project uit. De prijsbepaling voor de bouwfase volgt dan pas ná de ontwerp- of engineeringsfase. Er is dan immers meer informatie bekend over bijvoorbeeld de bodemgesteldheid, de benodigde vergunningen en de complexiteit, wat leidt tot minder onzekerheden en financiële risico’s en daarmee perspectief biedt op een betere risicoverdeling.

Rijkswaterstaat heeft vervolgens in 2019 en 2020 ervaring opgedaan bij verschillende twee-fasen projecten in uitvoering, en enkele andere projecten tijdens de aanbesteding. De eerste ervaringen worden beschreven in de notitie “Evaluatie 2-fasen proces – leerervaringen uit projecten” van 28 mei 2020. In deze Podcast bespreken Rob Bleeker en Jørgen den Houting het ‘twee-fasen-contract’ en de hiervoor genoemde beleidstukken van RWS. Zo gaan zij in op de ervaringen tot dusver van RWS en de vraag of deze samenwerkingsvorm het risico op discussies bij complexe projecten kan verminderen. Verder bespreken zij hoe een dergelijk contract het beste kan worden vormgegeven. Ook staan zij stil bij de mogelijke complicaties die op kunnen treden bij de aanbesteding van het ‘twee-fasen-contract’.

Laat een reactie achter

Specialisten op het gebied van Infra (GWW)

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen. Onze cliënten voelen zich gesteund en geholpen.