Lees onze nieuwste publicaties
De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. In onze publicaties, podcasts en events vindt u praktische handvatten en juridische verdieping.

Meerwerk en misleidende handelspraktijken
In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank Rotterdam. Valt het niet waarschuwen voor hogere kosten voor meerwerk te kwalificeren als ‘oneerlijke handelspraktijken’?

‘Costplus-contract’, de toekomst van (grote) bouwprojecten?
In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij een nieuwe samenwerkingsvorm in de bouw: het ‘Costplus-contract’.

Een aannemer is geen opdrachtnemer
In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij een opmerkelijke uitspraak van de rechtbank Amsterdam. Heeft een aannemer een zorgplicht op grond van artikel 7:401 van het Burgerlijk Wetboek?

Annotatie TBR 2024/92
In het julinummer van het Tijdschrift voor Bouwrecht schreef Arno Jacobs een noot bij een uitspraak van de RvA over…

Scheur in de muren? Boze buren!
In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij een opmerkelijke uitspraak van de Hoge Raad. Kan een zorgvuldig werkende aannemer tóch onrechtmatig handelen als schade ontstaat, met aansprakelijkheid tot gevolg?

Design & Build-contracten: hoe verder ?
In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij het geïntegreerde bouwcontract. Heeft deze contractvorm nog toekomst?

Het bouwteam: het ideale contractmodel?
In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij het bouwteam. Is deze contractvorm de Heilige Graal, die aan alle discussies tussen opdrachtgevers en aannemers een einde zal maken?

De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: wat is een bouwwerk?
In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die op 1 januari 2024 in werking treedt. In deze wet wordt de term ‘bouwwerk’ gebruikt, maar wat is dat nu precies?

Voortschrijdend inzicht in de bouw
In zijn tweede column voor Cobouw staat Thomas stil bij twee voor de praktijk relevante vonnissen over voortschrijdend (technisch) inzicht in de bouw.

Herziening AVA – De nieuwe AVA Zakelijk en Consumenten 2023
Voor het oktobernummer van het Tijdschrift voor Bouwrecht schreven Rob Bleeker en Elja Touwen een artikel over de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe AVA Zakelijk 2023 en de AVA Consumenten 2023.

Een ‘Volkswagentje’ boven op de prijs zetten
In zijn eerste column voor Cobouw staat Thomas stil bij enkele recente juridische ontwikkelingen rondom discussies over prijsstijgingen.

De ‘back-to-back’ clausule op zijn retour?
In TBR nr. 6 van juni 2023 schreef Jørgen samen met mr. drs. S. van den Boogaart een artikel over de ‘back-to-back’ clausule

Extreme prijsstijgingen en $47 UAV
Thomas de Leeuwe schreef een artikel over extreme prijsstijgingen voor TBR nr. 18 – 2023. In deze bijdrage staat §…

Prijsstijgingen, tijd voor een nieuwe benadering
Thomas de Leeuwe schreef een artikel over prijsstijgingen en §47 UAV in Cobouw nr. 8 – 2023. De laatste jaren…

VBR preadvies: juridische aspecten van inefficiëntie in de bouw
Arno Jacobs schreef samen met Janet Meesters (DLA Piper) een preadvies over samenlopende vertragingsoorzaken en inefficiëntie.
Wie niet kan delen kan niet vermenigvuldigen
Om maar eens een cliché te gebruiken: wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen. Zoals u hebt kunnen lezen bij onze kennisevents delen wij graag met u de kennis die wij hebben opgedaan in onze praktijk op allerlei mogelijke manieren. Naast het geven van lezingen bij het Instituut voor Bouwrecht, het verzorgen van workshops bij cliënten en het anderszins geven van cursussen dragen wij van oudsher ook bij aan de verdere ontwikkeling van het bouwrecht.
Zoals uit de historie van ons kantoor blijkt, is het delen van kennis sinds de komst van Koos Rozemond in de jaren ’50 van de vorige eeuw in onze kantoorcultuur ingebakken. Dat ging zelfs zover dat het enige tijd de gewoonte is geweest om in arbeidsovereenkomsten met nieuwe advocaten op te nemen dat zij minstens een keer per jaar dienden te publiceren.
Wij delen onze kennis over het bouwrecht
De kennis en ervaring die ons kantoor sinds haar oprichting heeft opgedaan, heeft zich vertaald in een constante reeks publicaties. Deze bevatten zowel praktische handvatten voor de praktijk als de nodige verdieping voor de bouwrechtelijke fijnproevers. Een groot deel van kennis items hebben wij vrij toegankelijk beschikbaar gemaakt zodat deze door een ieder kunnen worden gebruikt.
De zogenoemde premium kennis items zijn net zo vrij toegankelijk als de rest met dat verschil dat u daartoe toegang kunt krijgen door u aan te melden met uw e-mailadres.
Een ander onderdeel van onze kennisbank zijn natuurlijk de Podcasts. Meer daarover op de pagina podcasts. Deze kennis delen we graag met u.
Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.
Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank
De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.