ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Arno Jacobs.

Arno Jacobs

Advocaat Bouwrecht

Over Arno Jacobs

Na zijn afstuderen in Leiden is Arno in 1996 als advocaat beëdigd. Hij legt zich met name toe op het civiele bouwrecht.

Arno schreef in 2013 het Praktijkboek “Vertragingsschade in de bouw”, uitgegeven door het Instituut voor Bouwrecht. In 2022 kwam de tweede druk uit en die telt een kloeke 284 pagina’s, een verdubbeling ten opzichte van de eerste druk.

In datzelfde jaar schreef Arno mee aan het preadvies van de Vereniging voor Bouwrecht met als titel “Juridische aspecten van samenlopende vertragingsoorzaken en inefficiëntie in de bouw”.

Verder is Arno een hardloper. Na het (uit)lopen van de Rotterdamse marathon in 2021 mag hij zich een marathoner noemen. Dat werd in 2022 (dat was een druk jaar) gevolgd door de New York Marathon.

Ten slotte maakt Arno deel uit van het bestuur van de Reach Another Foundation. Deze stichting zet zich er in Ethiopië voor in om baby’s met aangeboren neurale afwijkingen zoals open ruggetjes en waterhoofdjes te laten overleven en om hen een bestaan op te bouwen waar zij met deze afwijkingen kunnen leven.

Arno doceert regelmatig voor het Instituut voor Bouwrecht, brancheorganisaties uit de bouw en in-company bij bouw- en installatiebedrijven.

Waarom bouwrecht?

“Mijn vader was een zelfstandig gevestigd loodgieter en met deze eenmanszaak probeerde hij het hoofd boven water te houden. In de voor mij als eeuwig herinnerde schoolvakanties uit mijn jeugd kwam het natuurlijk nog wel eens voor dat ik mij stierlijk verveelde. Dat waren de momenten waarop mijn vader mij meenam naar een “karwei”. Zijn loodgieterswerkzaamheden interesseerden mij maar matig maar het rondhangen op de bouw als jongetje van 8 is enorm avontuur. Je mocht met iedereen meehelpen en tegen een klein manneke doen alle bouwvakkers aardig. Tussen graafmachines door rennen, in hopen zand graven maar ook tikkertje doen op de steigers. Van veiligheidsvoorzieningen had niemand in die tijd gehoord. Men zegt wel eens dat geuren bepaalde luikjes in je herinneringen openen en dat heb ik wanneer ik op een werk loop dat nog in de ruwbouw is: de geuren van specie en nat hout voeren mij terug in de tijd.

Fast forward naar 1992: ik zit in het bestuur van een studentenvereniging met de als bijna vanzelfsprekende taak de zorg voor het sociëteitspand. Tijdens dat bestuursjaar wordt het plan geboren om de sociëteit te verhuizen en ik mag die kar trekken. Een intensieve en leerzame periode breekt aan. Er moeten bouwplannen worden bedacht, offertes beoordeeld, contracten worden geschreven etc. etc. Inmiddels was ik ook het keuzevak bouwrecht gaan volgen – gegeven door prof. mr. Matton van den Berg – en hij wakkerde mijn enthousiasme zodanig aan dat ik ook mijn scriptie bij hem schreef.”

Wat is het grootste probleem in het bouwrecht?

“Naar ik altijd heb begrepen legde Koos Rozemond kernachtig aan Bart van Ramshorst uit wat bouwrecht was: je ging naar de plaats waar bouwonrecht was en je zette je in voor je cliënt. Als je goed je werk deed (en rechters en arbiters ook) dan ontstond vanzelf bouwrecht. Deze gedachtegang onderschrijf ik volledig.

De voorwaarde daarbij is wel dat de rechtspraak en arbitrage toegankelijk en betaalbaar blijven voor partijen die bouwonrecht ervaren. De Raad van Arbitrage is door zijn specifiek inzetbare kennis van de branche en handelsgebruiken bij uitstek het forum om bouwgeschillen uit te vechten. Dat was zo, is zo en blijft zo. Wat ik echter merk is dat onze manier van werken  – Rozemond Advocaten procedeert over het geschil, niet over het werk – een aanpak is die je steeds minder vaak tegenkomt. Het komt regelmatig voor dat een procedure die over iets tamelijk eenvoudigs gaat enorm uitdijt doordat partijen geen maat weten te houden in de omvang van hun stukken en de hoeveelheid ondersteunende bewijsmiddelen die zij aandragen. Dit leidt tot een stijging in de arbitragekosten. Ook overigens lijken de arbitragekosten hoger te zijn dan voorheen. 

Om de vraag te beantwoorden: het grootste probleem van het bouwrecht zit er momenteel in dat door deze stijgende arbitragekosten cliënten eerder genegen zijn om hun bouwonrecht te accepteren en niet hun recht te gaan halen.”

Wat moet er veranderen?

“De oplossing ligt voor de hand: net als de gerechtshoven inmiddels doen dient er paal en perk te worden gesteld aan de omvang van de processtukken en dient dit door de Raad van Arbitrage op een pro-actieve manier te worden bewaakt.”

Wat is het mooiste werk of werktuig?

“De buigtang van mijn vader. Zie foto:”

Registraties

Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur. Arno Jacobs heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Bouwrecht

Deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Wat cliënten over Arno zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Aan andere advocaten moet ik vaak uitleggen hoe het zit, bij Rozemond hoef ik dat nooit te doen. Vaak denk ik: verzin een list! Bij andere kantoren moet ik dat vaak zelf aandragen, bij Rozemond komen zij ermee. Arno kan het spraakmakend vertellen.’

Martin de Jong
Vestigingsdirecteur Van Wijnen Dordrecht

‘Prettig, scherp en effectief. Ondanks dat het spannend is kunnen we met humor ook de ontspanning vinden en daarbij is Arno altijd dezelfde. Hij kent ons, weet hoe we georganiseerd zijn en hoe de hazen lopen in ons bedrijf. Hij kent onze cultuur en spreekt onze taal. Bij andere kantoren is dat ‘ik ben nu druk, ik geef het aan een collega door’. Dat doet Rozemond niet en dat is prettig. Ik ben een vechter en Arno past daarbij. Hij is ook zo.’

Cor Simons
Directeur Bouw Van Wijnen West

Kennis geschreven door Arno

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Bouwen met Hugo de Jonge

Arno Jacobs en Daan Versteeg stellen vragen aan Hugo de Jonge. Daarbij worden de mogelijkheden voor de minister om te stimuleren en te interveniëren besproken.

3 april 2023 · Leestijd 2 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Prijsstijgingen in de bouw

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht…

31 januari 2023 · Leestijd 3 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het protest van de opdrachtgever

In deze eerste aflevering van de vernieuwde Rozemond Podcast, bespreken Arno Jacobs en Jorgen den Houting een recent vonnis in een zaak over art. 7:761 lid 1 BW.

14 december 2022 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Prijsstijgingen in de bouw

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht…

3 juni 2021 · Leestijd 3 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Special: Corona en de bouw

Zoals ook in de rest van de wereld gebeurde, werd Nederland onlangs onaangenaam verrast door een pandemie. Bij Rozemond Advocaten leidde dat al snel t…

20 maart 2020 · Leestijd 2 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
PFAS – het hele verhaal

Voordat de stikstofcrisis de bouw beroerde, was er een andere problematiek die diverse bouwprojecten parten speelde. Dat begon met de ontdekking dat o…

4 februari 2020 · Leestijd 2 min
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Aanbestedingsrecht
Onder- of nevenaanneming? Vertragingsschade (Annotatie TBR 2015/136)

Verschenen in: IBR. (2015, augustus). TBR 2015/136. Tijdschrift voor Bouwrecht, 2015(nr. 8), 805–818. Raad van Arbitrage voor de Bouw, 15…

10 augustus 2015 · Leestijd 47 min
Onder- of nevenaanneming? Vertragingsschade (Annotatie TBR 2015/136) is een premium artikel

Premium

Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Bouwrecht
Voorwoord Bouwrecht deel 4 Serie Bouw- en Aanbestedingsrecht

In zijn voordracht op de kwartaalvergadering van de Vereniging voor Bouwrecht van 26 september 1996 beklemtoonde  Lieuwe de Boer dat er drie standaardwerken zijn in het Bouwrecht.Als zijn letterlijke bewoordingen mij nog goed voor de geest staan, waren dat de…

10 augustus 2015 · Leestijd 6 min
Voorwoord Bouwrecht deel 4 Serie Bouw- en Aanbestedingsrecht is een premium artikel

Premium

Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Installaties
Installateurs lopen relatief vaak vertragingsschade op

E- en W-aannemers kampen volgens Arno Jacobs van Rozemond Advocaten relatief vaak met urenoverschrijdingen en minder productieve uren, omdat veel tijd opgaat aan wijzigingen en afstemming. De tunnelprojecten A2-Roermond, de Utrechtse landtunnel…

19 december 2013 · Leestijd 2 min