ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Michiel van Stigt Thans.

Michiel van Stigt Thans

Advocaat Bouwrecht

Over Michiel van Stigt Thans

Michiel van Stigt Thans behandelt civiele bouwzaken en staat daarbij (hoofd-)aannemers en adviseurs bij. Zijn cliënten zijn actief op het gebied van utiliteit- en woningbouw, grond- weg- en waterbouw en spoorbouw.

Zijn geschillen te voorkomen?

In het begin van het bouwproces heeft goed juridisch advies de meeste toegevoegde waarde. Ik word daarom vaak betrokken bij de contractvorming met opdrachtgever, onderaannemers, adviseurs en leveranciers. Ik voer de onderhandelingen met die partijen samen met mijn cliënt om tot een werkbaar en duidelijk contract te komen. De ervaringen uit het verleden gebruiken we om het contract korter te maken in plaats van langer, geschreven in een taal die wordt begrepen door de projectleider en het uitvoeringsteam dat daadwerkelijk met het contract moet gaan werken.

Als het contract eenmaal gesloten is dan ontstaan in vrijwel elk bouwproject geschillen over bouwtijd en bouwkosten. Ik help om die geschillen te beperken en efficiënt af te wikkelen. Als het nodig is dan gebeurt dat in procedures bij de Raad van Arbitrage in bouwgeschillen, het NAI en de burgerlijke rechter, maar ook via mediation of een bindend adviseur.

Waarom bouwrecht?

In mijn jeugd hebben mijn ouders een huis laten bouwen. Met mijn vriendjes mocht ik helpen bij de sloop van het oude huisje met enkelsteens muren, waar een gezin had gewoond met 11 kinderen die het ongetwijfeld erg koud hebben gehad in de tijd dat we nog echte winters hadden in Nederland. Het ontwerp- en bouwproces met de architect en de aannemer vond ik fascinerend. Sindsdien wilde ik graag architect worden, totdat die droom vervloog door een duidelijk gebrek aan talent voor de exacte vakken. Door mijn specialisatie in het bouwrecht heb ik gelukkig alsnog een plek gevonden in de bouwwereld. Ik kom dan ook graag op een bouwplaats, ook al is de aanleiding vaak een geschil waar de partijen zelf niet goed uit komen. 

Ik studeerde met veel plezier Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en ben in november 2001 beëdigd als advocaat in Amsterdam. In 2006 heb ik de Grotius specialisatieopleiding Onroerend Goedrecht voltooid. In 2009 rondde ik de IBR specialisatiecursus privaatrechtelijk Bouwrecht af.

Ik werk sinds januari 2009 bij Rozemond Advocaten en ben lid van de Vereniging voor Bouwrecht en de Vereniging voor Bouwrecht-advocaten. Ik geef in-house cursussen aan cliënten over contractvorming en uitvoeringsgeschillen, want dat is leuk en nuttig om te doen en het levert de meest interessante vragen en problemen uit de praktijk op.

Registraties

Behorend bij artikel 35b, eerste lid, van de Regeling op de advocatuur. Michiel van Stigt Thans heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:

  • Bouwrecht

Deze registratie verplicht mij elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten tien opleidingspunten te behalen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Wat cliënten over Michiel zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Het is een goede gast, hij snapt het goed en hij reageert snel. Hij kan kleine zaken goed oplossen en hij kan grote zaken maken. Hij snapt hoe het in de bouw gaat maar weet het wel juridisch zo te verwoorden dat het de goede kant op gaat en de strategie volgt. Bouwkundig kan het allemaal heel juridisch, maar Michiel verwoordt het in het gewoon Nederlands.’

Gijs Hermelink
Contractmanager bij Koopmans

Kennis geschreven door Michiel

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad cover
Blog Bouwrecht
Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. Zo ging ik in eerdere blogs onder meer in…

18 april 2024 · Leestijd 8 min
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie behandelde ik…

3 april 2024 · Leestijd 6 min
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever cover
Blog Bouwrecht
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever

In een serie blogs behandel ik het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie stond ik stil bij…

19 maart 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Design & Build-contracten: hoe verder ?

In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij het geïntegreerde bouwcontract. Heeft deze contractvorm nog toekomst?

14 maart 2024 · Leestijd 1 min
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren

In de bouw zien we regelmatig dat projecten niet op tijd worden afgerond. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er…

26 februari 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Het bouwteam: het ideale contractmodel?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij het bouwteam. Is deze contractvorm de Heilige Graal, die aan alle discussies tussen opdrachtgevers en aannemers een einde zal maken?

6 februari 2024 · Leestijd 1 min
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Vertragingsschade in de bouw

Vertragingsclaims zijn naast meerwerkaanspraken de meest voorkomende financiële geschillen in het bouwrecht. Zowel in de utiliteitsbouw als in de GGW-…

Jaarbeurs MeetUp, Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
14 mei 2024
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Alles over de UAV

De meest gebruikte algemene voorwaarden in de bouw zijn nog altijd de UAV 2012. Zo worden deze bijvoorbeeld toegepast bij…

BCN Utrecht
7 maart 2024
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: wat is een bouwwerk?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die op 1 januari 2024 in werking treedt. In deze wet wordt de term ‘bouwwerk’ gebruikt, maar wat is dat nu precies?

21 december 2023 · Leestijd 1 min