ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Wat cliënten over Hamza zeggen

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Hamza Atas

Hamza Atas

Advocaat Bouwrecht en Aanbestedingsrecht

Over Hamza Atas

Hamza studeerde Nederlands recht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Gedurende zijn studie werkte hij als jurist bij een Rotterdams advocatenkantoor, waar hij meewerkte aan uiteenlopende straf- en bestuurszaken. Nadat Hamza zijn master Privaatrecht afrondde trad hij in dienst bij Rozemond. Sindsdien richt hij zich op het civiele bouwrecht en aanbestedingsrecht. In 2023 is hij beëdigd tot advocaat.

Waarom bouw- en aanbestedingsrecht?

Bouwrecht

Mijn interesse voor het civiele bouwrecht dook in de slotfase van mijn studie op tijdens het schrijven van mijn masterscriptie over een vastgoedrechtelijk onderwerp. Tijdens mijn onderzoek stuitte ik herhaaldelijk op literatuur over het bouwrecht. Ik betrapte mijzelf erop dat ik juist die artikelen extra interessant vond. Dat was voor mij een teken om dieper in het bouwrecht te duiken.

Een student-stage bij Rozemond deed de rest. Ik werd in het diepe gegooid en mocht volwaardig meedraaien met zaken: van het opstellen van processtukken, het uitschrijven van adviezen tot aan het beoordelen van contracten. Niet alleen trok het specialisme in het bouwrecht mijn aandacht, maar ook het ‘hardcore’ civiele recht dat daarmee samengaat, vond (en vind) ik buitengewoon boeiend. Het mooie aan het bouwrecht is bovendien dat je ook mag verdiepen in de technische kant van de bouw.

Aanbestedingsrecht

Met het aanbestedingsrecht maakte ik tijdens mijn student-stage kennis en ik oefen het sindsdien met veel plezier uit. Dit rechtsgebied kan worden vergeleken met een juridisch puzzelspel, waarbij verschillende stukken nationale en Europese wet- en regelgeving samenkomen om uiteindelijk een compleet beeld te vormen. Anders dan een buitenstaander wellicht zou denken, is het aanbestedingsrecht heel dynamisch. Dat komt enerzijds door het rechtsgebied dat voortdurend in ontwikkeling is. Het komt ook door de wijze waarop de rechtsbescherming is geregeld, dat draait bijna altijd om een kort geding.

Wat is het mooiste werk of vaartuig?

Voor mij is het mooiste werk datgene wat onder de oppervlakte ligt, namelijk het funderingswerk. De fundering is letterlijk de basis van elk bouwwerk, en draagt de last van alles wat erbovenop wordt gebouwd.

Wat mij fascineert aan funderingen is hun kracht en stabiliteit. Ze dragen niet alleen het gewicht van het gebouw dat erbovenop staat, maar ze weerstaan ook de krachten van de natuur. Deze ondergrondse krachtpatsers moeten zorgvuldig worden ontworpen en geplaatst. De kleinste tekortkomingen kunnen enorme gevolgen hebben.