ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang

Werken in Nederland onder Angelsaksische contracten

Het komt regelmatig voor dat buitenlandse bouwbedrijven in Nederland werken uitvoeren. Het kan dan gaan om buitenlandse ondernemingen die met Nederlandse dochterondernemingen op de Nederlandse markt actief zijn, of buitenlandse bedrijven die (vrijwel) geheel zelfstandig vanuit het buitenland (onderdelen van) werken in Nederland uitvoeren.

Wij signaleren daarnaast dat steeds vaker in Nederland (waaronder in haar territoriale wateren) Angelsaksische contracten worden toegepast bij werken van Nederlandse opdrachtgevers, zoals de FIDIC contractmodellen of NEC. Daaronder vallen bijvoorbeeld kwesties over werken op het gebied van de ‘offshore’ of windmolenparken.

FIDIC en NEC

FIDIC (Fédération International des Ingénieurs-Conseils) is een internationale organisatie van ingenieursbureaus. De FIDIC-contractvormen (ook wel ‘FIDIC-boeken’ genoemd) bestrijken het gehele spectrum van taken en verantwoordelijkheden bij diverse typen werken. Enkele veel voorkomende FIDIC-boeken zijn FIDIC Red Book voor traditionele bouwprojecten (waarbij het ontwerp wordt vervaardigd door of namens de opdrachtgever), FIDIC Yellow Book (voor ‘design & build’ projecten, waarbij de ontwerpverantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer ligt) en de FIDIC Silver Book ( voor de zogenaamde ‘turnkey’ overeenkomsten).

Het NEC (New Engineering Contract) is opgesteld door het Britse instituut Institution of Civil Engineers dat eveneens een organisatie van ingenieursbureaus vormt. Inmiddels bestaat de NEC-reeks uit een suite (reeks) van contracten, waarbij versie 4 dateert uit 2017 (met een alliantiemodel toegevoegd in 2018).

Wij adviseren en procederen over de hierboven genoemde contracten in geval Nederlands recht van toepassing is verklaard naast de buitenlandse algemene voorwaarden.

Internationale arbitrageprocedures en samenwerkingen

Daarnaast hebben wij ook ervaring met internationale arbitrageprocedures in de bouw bij bijvoorbeeld het NAI, het ICC of andere arbitrage-instanties. Het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) is het grootste algemene arbitrage-instituut in Nederland. Het ICC (International Court of Arbitration) is de grootste internationale arbitrage-instantie op het terrein van alternatieve commerciële geschillenbeslechting (en oordeelt dus ook over bouwgeschillen). Het ICC Hof is gevestigd in Parijs, met kantoren in New York. Singapore, Hong Kong, São Paulo en Abu Dhabi. Vermeldenswaardig is ook dat wij ervaring hebben met de ‘Procedural Rules on Conciliation and Arbitration of Contracts Financed by the European Development Fund (EDF)’ en op basis van deze regels arbitrageprocedures hebben gevoerd over onder meer een rioolwaterzuiveringsinstallatie.

In gevallen waarin geen Nederlands recht van toepassing is op de (hele) kwestie, werken wij samen met gespecialiseerde internationale advocatenkantoren, in onder meer België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk waardoor onze cliënten en wijzelf kunnen samenwerken met de beste bouwrechtadvocaten in de belangrijkste gebieden van de wereld waar onze cliënten werkzaam zijn.

Vanzelfsprekend adviseren wij desgewenst ook in het Engels.

voorzittershamer-icon

Specialisten op het gebied van internationaal

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen.

Wat onze cliënten zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Het liefst heb ik zo min mogelijk met ze te maken. Aan de ene kant dat deftige, dat gedateerde, aan de andere kant: praktisch, snelheid, doorpakken. Want ze zijn niet wollig en stoffig. De verwachting van wollig en stoffig (toen ik hen bezocht) is niet uitgekomen. Sindsdien ben ik hun promotor.’

Ted van ’t Hek
Van 't Hek Groep

‘Het zijn stuk voor stuk enorme vakliefhebbers. Ze houden van hun vak en kunnen vol overgave en passie erover praten. Dat hebben ze allemaal!’

Katja Groenendaal
Hoofd Juridische Zaken bij Van Wijnen N.V.

‘Samenwerking overtreft altijd weer mijn verwachtingen.’

Caroline Bruins
Hoofd Juridische Zaken bij Unica

Kennis over internationaal

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.