ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang

Nederlandse waterbouw is toonaangevend in de wereld

De waterbouwers onder onze cliënten zijn actief op het gebied van het ontwerp, de bouw en het onderhoud in binnenlandse of buitengaatse wateren van:

  • waterkeringen (dijken, kades)
  • vaarwegen en natte arealen
  • kunstwerken (duikers, stuwen, sluizen, bruggen)
  • havens, aanlegsteigers en kades
  • baggerwerken (baggeren en suppleties)
  • hoogwaterbescherming (dijkverbetering)
  • landwinning
  • natuurontwikkeling
  • verondieping

Bijzondere uitdagingen en eisen

Als die werkzaamheden plaatsvinden in historische binnensteden dan levert dat extra uitdagingen op inzake duurzaamheid, hinder en de bijzondere eisen die gesteld worden aan het werken aan wereld-, cultureel- en monumentaal erfgoed.

Wij adviseren waterbouwers bij het doorlopen van selectie- en gunningprocedures in aanbestedingen van overheden en private partijen. Als dat nodig is dan helpen wij waterbouwers al in de inlichtingenfase van een aanbesteding bij het corrigeren van aanbesteders die willen afwijken van de dwingende voorschriften van standaardvoorwaarden zoals de UAV-GC of RAW-systematiek.

Op nationaal niveau adviseren wij over RAW-contracten en in toenemende mate over geïntegreerde en innovatieve contractvormen in de nederlandse waterbouw, zoals UAV-GC 2005, prestatiecontracten, Design & Build of Design & Construct, en het twee-fasen-contract.

Offshore waterbouwers houden zich bezig met baggeren en opspuiten, kabel- en pijpenleggen en het realiseren van kunstwerken (kades, funderingen van booreilanden en windturbines). Zij benaderen ons met vragen over offshore-contractvormen voor (EPIC) contracten zoals FIDIC Yellow Book/Red Book en IMCA Marine Construction Contracts Rev.3.

Veel voorkomende geschillen

Ook adviseren wij waterbouwers bij geschillen over (besteks-)wijzigingen, besteksuitleg, de afrekening van meer- en minderwerk, bijbetaling, aanspraken op kostenvergoeding en termijnsverlenging vanwege bodemaspecten (paragraaf 13 UAV-GC) of onvoorziene omstandigheden, stagnatie, verontreiniging, boete- en kortingsregelingen, toepassing van een Delay and disruption Protocol, Prolongation Claims, Liquidated Damages, mitigation measures, ontwerp- of uitvoeringsfouten, CAR- of AVB-verzekeringen, remedial works, verborgen gebreken en garanties.

Procederen doen wij ten overstaan van arbiters van de Raad van Arbitrage in Bouwgeschillen (voorheen de Raad van Arbitrage voor de Bouw), het NAI, het ICC en de gewone rechter. Geregeld worden geschillen opgelost met behulp van ad hoc arbitrage, mediation of bindend advies.

voorzittershamer-icon

Specialisten op het gebied van waterbouw

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen.

Wat onze cliënten zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Samenwerking overtreft altijd weer mijn verwachtingen.’

Caroline Bruins
Hoofd Juridische Zaken bij Unica

‘Wij waarderen Jørgen voor zijn enorme dossierkennis en compleetheid. Hij weet dingen van 5 jaar geleden nog. Dat wordt enorm gewaardeerd’

Richard Treur
Financieel directeur Thunnissen Groep B.V.

‘Het liefst heb ik zo min mogelijk met ze te maken. Aan de ene kant dat deftige, dat gedateerde, aan de andere kant: praktisch, snelheid, doorpakken. Want ze zijn niet wollig en stoffig. De verwachting van wollig en stoffig (toen ik hen bezocht) is niet uitgekomen. Sindsdien ben ik hun promotor.’

Ted van ’t Hek
Van 't Hek Groep

Kennis over bouwrecht

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het Rozemond-kwartetspel en versnelling van de bouw

Versnelling van de bouw

3 april 2023 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Bouwen met Hugo de Jonge

Arno Jacobs en Daan Versteeg stellen vragen aan Hugo de Jonge. Daarbij worden de mogelijkheden voor de minister om te stimuleren en te interveniëren besproken.

3 april 2023 · Leestijd 2 min
Een tafel vol papieren dossiers en een map van Rozemond Advocaten.
publicatie Bouwrecht
Extreme prijsstijgingen en $47 UAV

Thomas de Leeuwe schreef een artikel over extreme prijsstijgingen voor TBR nr. 18 – 2023. In deze bijdrage staat §…

10 maart 2023 · Leestijd 1 min
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Thomas de Leeuwe.
publicatie Bouwrecht
Prijsstijgingen, tijd voor een nieuwe benadering

Thomas de Leeuwe schreef een artikel over prijsstijgingen en  §47 UAV in Cobouw nr. 8 – 2023. De laatste jaren…

10 maart 2023 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Prijsstijgingen in de bouw

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht…

31 januari 2023 · Leestijd 3 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het protest van de opdrachtgever

In deze eerste aflevering van de vernieuwde Rozemond Podcast, bespreken Arno Jacobs en Jorgen den Houting een recent vonnis in een zaak over art. 7:761 lid 1 BW.

14 december 2022 · Leestijd 1 min
Een tafel vol papieren dossiers en een map van Rozemond Advocaten.
Blog Bouwrecht
Update jurisprudentie prijsstijgingen

Discussies over prijsstijgingen zijn in de bouw niet meer weg te denken. Thomas de Leeuwe heeft voor u de meest recente jurisprudentie op een rijtje gezet.

23 november 2022 · Leestijd 5 min
Event Bouwrecht
Rozemond Breakfast Special (derde editie)

Ditmaal bespraken Elja Touwen en Rob Bleeker twee actuele onderwerpen, namelijk: De (on)mogelijkheid om EMVI-beoordelingen aan te vechten bij de rechter…

Huize Frankendael
28 oktober 2022
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Aanbestedingsrecht
Onderhande­lingsprocedure zonder voorafgaande bekend­making onder voorwaarden toegestaan

Dit arrest geeft bruikbare kaders voor aanbesteders, maar minder rechtszekerheid voor inschrijvers, als een aanbesteding mislukt omdat de geraamde waarde…

19 oktober 2022 · Leestijd 56 min