ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang

Complexe installaties voeren boventoon

De technologische ontwikkelingen in de afgelopen decennia zijn net zo indrukwekkend als stormachtig geweest. Ruim 50 jaar geleden vloog Apollo 11 naar de maan met deze boordcomputer (Apollo Guidance Computer):

Om u een idee te geven: de klok van de iPhone is 32.600 maal sneller en kan instructies 120.000.000 maal sneller verwerken. 

Deze technologische vooruitgang heeft er mede aan bijgedragen dat in bepaalde werken – dat wil zeggen complexe installaties – (innovatieve) techniek de boventoon voert in. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties, huisvuilverbrandingsinstallaties, afvalscheidingsinstallaties, installaties op het gebied van de metaal-, olie- en gasindustrie en de chemische industrie etc. 

Vooral coördinatie van het bouwproces

In dergelijke werken gaat het in feite louter om de techniek en de (steeds complexere) installaties en is de bijdrage van de bouwkundige aannemer aan het bouwproces beperkt. Het is geen uitzondering meer dat deze nog slechts de fundering, het staal en de bouwkundige schil zoals gevel en dak voor zijn rekening neemt. Vaak blijft hij wel verantwoordelijk voor de coördinatie omdat daar veel ervaring mee is opgedaan.

Deze andere opzet ten opzichte van de traditionele manier van werken in de bouw heeft ingrijpende gevolgen. Het ontwerp en de uitvoering van installaties in de industriebouw is in omvang vaak groter en complexer dan de E- en W-installaties in reguliere werken. Wijzigingen van het MTO (Material Take Off), ISO’s, P&IDs (Piping and Instrumentation Diagrams) en andere ontwerpgegevens leiden veelal tot hogere uitvoeringskosten en technisch complexere geschillen.

Grotere inbreng voor installatieadviseurs

Zo brengt het grote aandeel aan installaties ook een geheel nieuw begrippenkader met zich mee met termen als FAT (Factory Acceptance Testing), iFAT (Integrated (Factory Acceptance Testing), SAT (Site Acceptance test), SIT (Site Integration Test) etc. Ook ligt er meer dan voorheen de nadruk op verificatie en documentatie van de gebruikte installatiecomponenten en gaan aan de oplevering uitgebreide en grondige beproevingsprocedures vooraf. Daarnaast hebben installatieadviseurs vanzelfsprekend ook een grotere inbreng dan in de traditionele bouw. 

Deze bijzondere omstandigheden vergen kennis van de nieuwe begrippen, de voorwaarden en van de andere verhoudingen tussen de betrokken bouw- en installatiebedrijven en de adviseurs.

Bijzondere eisen en andere algemene voorwaarden

Op de bouw van dergelijke werken zijn bovendien meestal andere algemene voorwaarden van toepassing, zoals combinaties van DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain and Operate) of overeenkomsten op basis van de FIDIC contractmodellen (o.a. Red Book, Yellow Book, Silver Book).

De industriebouw is dan ook een bijzondere niche in de bouw en dat geldt ook voor geschillen op dat gebied. Dergelijke disputen onderscheiden zich van reguliere procedures op het terrein van de utiliteitsbouw, met name door de bijzondere eisen die worden gesteld aan de installatietechniek. Een voorbeeld van een recent geschil waarover Rozemond heeft geprocedeerd – dat meermaals de landelijke pers heeft gehaald – ging over de oplevering van een afvalscheidingsinstallatie. 

Specialisten op het gebied van industriebouw

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen.

Wat onze cliënten zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Het is een goede gast, hij snapt het goed en hij reageert snel. Hij kan kleine zaken goed oplossen en hij kan grote zaken maken. Hij snapt hoe het in de bouw gaat maar weet het wel juridisch zo te verwoorden dat het de goede kant op gaat en de strategie volgt. Bouwkundig kan het allemaal heel juridisch, maar Michiel verwoordt het in het gewoon Nederlands.’

Gijs Hermelink
Contractmanager bij Koopmans

‘Het zijn stuk voor stuk enorme vakliefhebbers. Ze houden van hun vak en kunnen vol overgave en passie erover praten. Dat hebben ze allemaal!’

Katja Groenendaal
Hoofd Juridische Zaken bij Van Wijnen N.V.

‘Prettig, scherp en effectief. Ondanks dat het spannend is kunnen we met humor ook de ontspanning vinden en daarbij is Arno altijd dezelfde. Hij kent ons, weet hoe we georganiseerd zijn en hoe de hazen lopen in ons bedrijf. Hij kent onze cultuur en spreekt onze taal. Bij andere kantoren is dat ‘ik ben nu druk, ik geef het aan een collega door’. Dat doet Rozemond niet en dat is prettig. Ik ben een vechter en Arno past daarbij. Hij is ook zo.’

Cor Simons
Directeur Bouw Van Wijnen West

Kennis over industriebouw

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever cover
Blog Bouwrecht
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever

In een serie blogs behandel ik het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie stond ik stil bij…

19 maart 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Design & Build-contracten: hoe verder ?

In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij het geïntegreerde bouwcontract. Heeft deze contractvorm nog toekomst?

14 maart 2024 · Leestijd 1 min
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren

In de bouw zien we regelmatig dat projecten niet op tijd worden afgerond. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er…

26 februari 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Het bouwteam: het ideale contractmodel?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij het bouwteam. Is deze contractvorm de Heilige Graal, die aan alle discussies tussen opdrachtgevers en aannemers een einde zal maken?

6 februari 2024 · Leestijd 1 min
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Vertragingsschade in de bouw

Vertragingsclaims zijn naast meerwerkaanspraken de meest voorkomende financiële geschillen in het bouwrecht. Zowel in de utiliteitsbouw als in de GGW-…

Jaarbeurs MeetUp, Beatrixgebouw, Jaarbeursplein 6 te Utrecht
14 mei 2024
Logo van het Instituut voor Bouwrecht.
Event Bouwrecht
Studiemiddag: Alles over de UAV

De meest gebruikte algemene voorwaarden in de bouw zijn nog altijd de UAV 2012. Zo worden deze bijvoorbeeld toegepast bij…

BCN Utrecht
7 maart 2024
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen: wat is een bouwwerk?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb), die op 1 januari 2024 in werking treedt. In deze wet wordt de term ‘bouwwerk’ gebruikt, maar wat is dat nu precies?

21 december 2023 · Leestijd 1 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Voortschrijdend inzicht in de bouw

In zijn tweede column voor Cobouw staat Thomas stil bij twee voor de praktijk relevante vonnissen over voortschrijdend (technisch) inzicht in de bouw.

6 december 2023 · Leestijd 1 min
verjaringstermijn
Blog Bouwrecht
De aanneming van werk en de tweejarige verjaringstermijn van art. 7:761 BW

Als een opdrachtgever een gebrek ontdekt in het opgeleverde werk, dan zal hij dat – als hij assertief genoeg is…

5 december 2023 · Leestijd 6 min