ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang

Complexe installaties voeren boventoon

De technologische ontwikkelingen in de afgelopen decennia zijn net zo indrukwekkend als stormachtig geweest. Ruim 50 jaar geleden vloog Apollo 11 naar de maan met deze boordcomputer (Apollo Guidance Computer):

Om u een idee te geven: de klok van de iPhone is 32.600 maal sneller en kan instructies 120.000.000 maal sneller verwerken. 

Deze technologische vooruitgang heeft er mede aan bijgedragen dat in bepaalde werken – dat wil zeggen complexe installaties – (innovatieve) techniek de boventoon voert in. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties, huisvuilverbrandingsinstallaties, afvalscheidingsinstallaties, installaties op het gebied van de metaal-, olie- en gasindustrie en de chemische industrie etc. 

Vooral coördinatie van het bouwproces

In dergelijke werken gaat het in feite louter om de techniek en de (steeds complexere) installaties en is de bijdrage van de bouwkundige aannemer aan het bouwproces beperkt. Het is geen uitzondering meer dat deze nog slechts de fundering, het staal en de bouwkundige schil zoals gevel en dak voor zijn rekening neemt. Vaak blijft hij wel verantwoordelijk voor de coördinatie omdat daar veel ervaring mee is opgedaan.

Deze andere opzet ten opzichte van de traditionele manier van werken in de bouw heeft ingrijpende gevolgen. Het ontwerp en de uitvoering van installaties in de industriebouw is in omvang vaak groter en complexer dan de E- en W-installaties in reguliere werken. Wijzigingen van het MTO (Material Take Off), ISO’s, P&IDs (Piping and Instrumentation Diagrams) en andere ontwerpgegevens leiden veelal tot hogere uitvoeringskosten en technisch complexere geschillen.

Grotere inbreng voor installatieadviseurs

Zo brengt het grote aandeel aan installaties ook een geheel nieuw begrippenkader met zich mee met termen als FAT (Factory Acceptance Testing), iFAT (Integrated (Factory Acceptance Testing), SAT (Site Acceptance test), SIT (Site Integration Test) etc. Ook ligt er meer dan voorheen de nadruk op verificatie en documentatie van de gebruikte installatiecomponenten en gaan aan de oplevering uitgebreide en grondige beproevingsprocedures vooraf. Daarnaast hebben installatieadviseurs vanzelfsprekend ook een grotere inbreng dan in de traditionele bouw. 

Deze bijzondere omstandigheden vergen kennis van de nieuwe begrippen, de voorwaarden en van de andere verhoudingen tussen de betrokken bouw- en installatiebedrijven en de adviseurs.

Bijzondere eisen en andere algemene voorwaarden

Op de bouw van dergelijke werken zijn bovendien meestal andere algemene voorwaarden van toepassing, zoals combinaties van DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain and Operate) of overeenkomsten op basis van de FIDIC contractmodellen (o.a. Red Book, Yellow Book, Silver Book).

De industriebouw is dan ook een bijzondere niche in de bouw en dat geldt ook voor geschillen op dat gebied. Dergelijke disputen onderscheiden zich van reguliere procedures op het terrein van de utiliteitsbouw, met name door de bijzondere eisen die worden gesteld aan de installatietechniek. Een voorbeeld van een recent geschil waarover Rozemond heeft geprocedeerd – dat meermaals de landelijke pers heeft gehaald – ging over de oplevering van een afvalscheidingsinstallatie. 

Specialisten op het gebied van industriebouw

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen.

Wat onze cliënten zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Wij waarderen Jørgen voor zijn enorme dossierkennis en compleetheid. Hij weet dingen van 5 jaar geleden nog. Dat wordt enorm gewaardeerd’

Richard Treur
Financieel directeur Thunnissen Groep B.V.

‘Samenwerking overtreft altijd weer mijn verwachtingen.’

Caroline Bruins
Hoofd Juridische Zaken bij Unica

‘Het is een goede gast, hij snapt het goed en hij reageert snel. Hij kan kleine zaken goed oplossen en hij kan grote zaken maken. Hij snapt hoe het in de bouw gaat maar weet het wel juridisch zo te verwoorden dat het de goede kant op gaat en de strategie volgt. Bouwkundig kan het allemaal heel juridisch, maar Michiel verwoordt het in het gewoon Nederlands.’

Gijs Hermelink
Contractmanager bij Koopmans

Kennis over bouwrecht

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het Rozemond-kwartetspel en versnelling van de bouw

Versnelling van de bouw

3 april 2023 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Bouwen met Hugo de Jonge

Arno Jacobs en Daan Versteeg stellen vragen aan Hugo de Jonge. Daarbij worden de mogelijkheden voor de minister om te stimuleren en te interveniëren besproken.

3 april 2023 · Leestijd 2 min
Een tafel vol papieren dossiers en een map van Rozemond Advocaten.
publicatie Bouwrecht
Extreme prijsstijgingen en $47 UAV

Thomas de Leeuwe schreef een artikel over extreme prijsstijgingen voor TBR nr. 18 – 2023. In deze bijdrage staat §…

10 maart 2023 · Leestijd 1 min
Een portretfoto van bouwrecht advocaat Thomas de Leeuwe.
publicatie Bouwrecht
Prijsstijgingen, tijd voor een nieuwe benadering

Thomas de Leeuwe schreef een artikel over prijsstijgingen en  §47 UAV in Cobouw nr. 8 – 2023. De laatste jaren…

10 maart 2023 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Prijsstijgingen in de bouw

De Cobouw staat inmiddels dagelijks vol met artikelen over de steeds verder stijgende prijzen voor grondstoffen in de bouw. Enkele weken geleden mocht…

31 januari 2023 · Leestijd 3 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het protest van de opdrachtgever

In deze eerste aflevering van de vernieuwde Rozemond Podcast, bespreken Arno Jacobs en Jorgen den Houting een recent vonnis in een zaak over art. 7:761 lid 1 BW.

14 december 2022 · Leestijd 1 min
Een tafel vol papieren dossiers en een map van Rozemond Advocaten.
Blog Bouwrecht
Update jurisprudentie prijsstijgingen

Discussies over prijsstijgingen zijn in de bouw niet meer weg te denken. Thomas de Leeuwe heeft voor u de meest recente jurisprudentie op een rijtje gezet.

23 november 2022 · Leestijd 5 min
Event Bouwrecht
Rozemond Breakfast Special (derde editie)

Ditmaal bespraken Elja Touwen en Rob Bleeker twee actuele onderwerpen, namelijk: De (on)mogelijkheid om EMVI-beoordelingen aan te vechten bij de rechter…

Huize Frankendael
28 oktober 2022
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Aanbestedingsrecht
Onderhande­lingsprocedure zonder voorafgaande bekend­making onder voorwaarden toegestaan

Dit arrest geeft bruikbare kaders voor aanbesteders, maar minder rechtszekerheid voor inschrijvers, als een aanbesteding mislukt omdat de geraamde waarde…

19 oktober 2022 · Leestijd 56 min