ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang

Complexe installaties voeren boventoon

De technologische ontwikkelingen in de afgelopen decennia zijn net zo indrukwekkend als stormachtig geweest. Ruim 50 jaar geleden vloog Apollo 11 naar de maan met deze boordcomputer (Apollo Guidance Computer):

Om u een idee te geven: de klok van de iPhone is 32.600 maal sneller en kan instructies 120.000.000 maal sneller verwerken. 

Deze technologische vooruitgang heeft er mede aan bijgedragen dat in bepaalde werken – dat wil zeggen complexe installaties – (innovatieve) techniek de boventoon voert in. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties, huisvuilverbrandingsinstallaties, afvalscheidingsinstallaties, installaties op het gebied van de metaal-, olie- en gasindustrie en de chemische industrie etc. 

Vooral coördinatie van het bouwproces

In dergelijke werken gaat het in feite louter om de techniek en de (steeds complexere) installaties en is de bijdrage van de bouwkundige aannemer aan het bouwproces beperkt. Het is geen uitzondering meer dat deze nog slechts de fundering, het staal en de bouwkundige schil zoals gevel en dak voor zijn rekening neemt. Vaak blijft hij wel verantwoordelijk voor de coördinatie omdat daar veel ervaring mee is opgedaan.

Deze andere opzet ten opzichte van de traditionele manier van werken in de bouw heeft ingrijpende gevolgen. Het ontwerp en de uitvoering van installaties in de industriebouw is in omvang vaak groter en complexer dan de E- en W-installaties in reguliere werken. Wijzigingen van het MTO (Material Take Off), ISO’s, P&IDs (Piping and Instrumentation Diagrams) en andere ontwerpgegevens leiden veelal tot hogere uitvoeringskosten en technisch complexere geschillen.

Grotere inbreng voor installatieadviseurs

Zo brengt het grote aandeel aan installaties ook een geheel nieuw begrippenkader met zich mee met termen als FAT (Factory Acceptance Testing), iFAT (Integrated (Factory Acceptance Testing), SAT (Site Acceptance test), SIT (Site Integration Test) etc. Ook ligt er meer dan voorheen de nadruk op verificatie en documentatie van de gebruikte installatiecomponenten en gaan aan de oplevering uitgebreide en grondige beproevingsprocedures vooraf. Daarnaast hebben installatieadviseurs vanzelfsprekend ook een grotere inbreng dan in de traditionele bouw. 

Deze bijzondere omstandigheden vergen kennis van de nieuwe begrippen, de voorwaarden en van de andere verhoudingen tussen de betrokken bouw- en installatiebedrijven en de adviseurs.

Bijzondere eisen en andere algemene voorwaarden

Op de bouw van dergelijke werken zijn bovendien meestal andere algemene voorwaarden van toepassing, zoals combinaties van DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain and Operate) of overeenkomsten op basis van de FIDIC contractmodellen (o.a. Red Book, Yellow Book, Silver Book).

De industriebouw is dan ook een bijzondere niche in de bouw en dat geldt ook voor geschillen op dat gebied. Dergelijke disputen onderscheiden zich van reguliere procedures op het terrein van de utiliteitsbouw, met name door de bijzondere eisen die worden gesteld aan de installatietechniek. Een voorbeeld van een recent geschil waarover Rozemond heeft geprocedeerd – dat meermaals de landelijke pers heeft gehaald – ging over de oplevering van een afvalscheidingsinstallatie. 

Specialisten op het gebied van industriebouw

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen.

Wat onze cliënten zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Het liefst heb ik zo min mogelijk met ze te maken. Aan de ene kant dat deftige, dat gedateerde, aan de andere kant: praktisch, snelheid, doorpakken. Want ze zijn niet wollig en stoffig. De verwachting van wollig en stoffig (toen ik hen bezocht) is niet uitgekomen. Sindsdien ben ik hun promotor.’

Ted van ’t Hek
Van 't Hek Groep

‘Samenwerking overtreft altijd weer mijn verwachtingen.’

Caroline Bruins
Hoofd Juridische Zaken bij Unica

‘Het zijn stuk voor stuk enorme vakliefhebbers. Ze houden van hun vak en kunnen vol overgave en passie erover praten. Dat hebben ze allemaal!’

Katja Groenendaal
Hoofd Juridische Zaken bij Van Wijnen N.V.

Kennis over industriebouw

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

Versnellingsmaatregelen in de bouw: voor wiens rekening? cover
Blog Bouwrecht
Versnellingsmaatregelen in de bouw: voor wiens rekening?

In een serie blogs behandel ik het onderwerp vertragingsschade in de bouw. Zo vertelde ik in verschillende blogs meer over…

8 mei 2024 · Leestijd 6 min
Stagnatieschade: wat kan een aannemer doen bij exoneraties in overeenkomst en bestek? cover
Blog Bouwrecht
Stagnatieschade: wat kan een aannemer doen bij exoneraties in overeenkomst en bestek?

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. In een van mijn eerdere blogs schreef ik dat…

30 april 2024 · Leestijd 7 min
Event Bouwrecht
Rozemond Breakfast Special (19 april 2024)

Speciaal voor onze cliënten was er 19 april jl. weer een editie van de Rozemond Breakfast Special. Dit keer waren…

Huize Frankendael
19 april 2024
Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad cover
Blog Bouwrecht
Stagnatieschade, oorzakelijk verband & het kritieke pad

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. Zo ging ik in eerdere blogs onder meer in…

18 april 2024 · Leestijd 8 min
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade en de financiële meldplicht van de aannemer

In een serie blogs sta ik stil bij het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie behandelde ik…

3 april 2024 · Leestijd 6 min
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever cover
Blog Bouwrecht
Bouwtijdoverschrijding en vertragingsschade bij de opdrachtgever

In een serie blogs behandel ik het onderwerp vertragingsschade. In de eerste blog uit deze serie stond ik stil bij…

19 maart 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Design & Build-contracten: hoe verder ?

In deze Cobouw column staat Thomas de Leeuwe stil bij het geïntegreerde bouwcontract. Heeft deze contractvorm nog toekomst?

14 maart 2024 · Leestijd 1 min
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren cover
Blog Bouwrecht
Vertragingsschade: de verplichting van de aannemer om het werk tijdig op te leveren

In de bouw zien we regelmatig dat projecten niet op tijd worden afgerond. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Om er…

26 februari 2024 · Leestijd 6 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Het bouwteam: het ideale contractmodel?

In deze column voor Cobouw staat Thomas stil bij het bouwteam. Is deze contractvorm de Heilige Graal, die aan alle discussies tussen opdrachtgevers en aannemers een einde zal maken?

6 februari 2024 · Leestijd 1 min