ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang

Complexe installaties voeren boventoon

De technologische ontwikkelingen in de afgelopen decennia zijn net zo indrukwekkend als stormachtig geweest. Ruim 50 jaar geleden vloog Apollo 11 naar de maan met deze boordcomputer (Apollo Guidance Computer):

Om u een idee te geven: de klok van de iPhone is 32.600 maal sneller en kan instructies 120.000.000 maal sneller verwerken. 

Deze technologische vooruitgang heeft er mede aan bijgedragen dat in bepaalde werken – dat wil zeggen complexe installaties – (innovatieve) techniek de boventoon voert in. Denk bijvoorbeeld aan elektriciteitscentrales, waterzuiveringsinstallaties, huisvuilverbrandingsinstallaties, afvalscheidingsinstallaties, installaties op het gebied van de metaal-, olie- en gasindustrie en de chemische industrie etc. 

Vooral coördinatie van het bouwproces

In dergelijke werken gaat het in feite louter om de techniek en de (steeds complexere) installaties en is de bijdrage van de bouwkundige aannemer aan het bouwproces beperkt. Het is geen uitzondering meer dat deze nog slechts de fundering, het staal en de bouwkundige schil zoals gevel en dak voor zijn rekening neemt. Vaak blijft hij wel verantwoordelijk voor de coördinatie omdat daar veel ervaring mee is opgedaan.

Deze andere opzet ten opzichte van de traditionele manier van werken in de bouw heeft ingrijpende gevolgen. Het ontwerp en de uitvoering van installaties in de industriebouw is in omvang vaak groter en complexer dan de E- en W-installaties in reguliere werken. Wijzigingen van het MTO (Material Take Off), ISO’s, P&IDs (Piping and Instrumentation Diagrams) en andere ontwerpgegevens leiden veelal tot hogere uitvoeringskosten en technisch complexere geschillen.

Grotere inbreng voor installatieadviseurs

Zo brengt het grote aandeel aan installaties ook een geheel nieuw begrippenkader met zich mee met termen als FAT (Factory Acceptance Testing), iFAT (Integrated (Factory Acceptance Testing), SAT (Site Acceptance test), SIT (Site Integration Test) etc. Ook ligt er meer dan voorheen de nadruk op verificatie en documentatie van de gebruikte installatiecomponenten en gaan aan de oplevering uitgebreide en grondige beproevingsprocedures vooraf. Daarnaast hebben installatieadviseurs vanzelfsprekend ook een grotere inbreng dan in de traditionele bouw. 

Deze bijzondere omstandigheden vergen kennis van de nieuwe begrippen, de voorwaarden en van de andere verhoudingen tussen de betrokken bouw- en installatiebedrijven en de adviseurs.

Bijzondere eisen en andere algemene voorwaarden

Op de bouw van dergelijke werken zijn bovendien meestal andere algemene voorwaarden van toepassing, zoals combinaties van DBFMO (Design, Build, Finance, Maintain and Operate) of overeenkomsten op basis van de FIDIC contractmodellen (o.a. Red Book, Yellow Book, Silver Book).

De industriebouw is dan ook een bijzondere niche in de bouw en dat geldt ook voor geschillen op dat gebied. Dergelijke disputen onderscheiden zich van reguliere procedures op het terrein van de utiliteitsbouw, met name door de bijzondere eisen die worden gesteld aan de installatietechniek. Een voorbeeld van een recent geschil waarover Rozemond heeft geprocedeerd – dat meermaals de landelijke pers heeft gehaald – ging over de oplevering van een afvalscheidingsinstallatie. 

Specialisten op het gebied van industriebouw

Met helder verwachtingsmanagement en snelle opvolging geven we realistische adviezen en maken we werkbare afspraken en contracten. Ons doel is met een menselijke maat juridische problemen te voorkomen of op te lossen.

Wat onze cliënten zeggen

Volgens onze opdrachtgevers begrijpen we hoe de bouw werkt. Ook technisch. Zij voelen zich gesteund en geholpen en vinden ons dé specialist in civiel bouwrecht.

‘Samenwerking overtreft altijd weer mijn verwachtingen.’

Caroline Bruins
Hoofd Juridische Zaken bij Unica

‘Het liefst heb ik zo min mogelijk met ze te maken. Aan de ene kant dat deftige, dat gedateerde, aan de andere kant: praktisch, snelheid, doorpakken. Want ze zijn niet wollig en stoffig. De verwachting van wollig en stoffig (toen ik hen bezocht) is niet uitgekomen. Sindsdien ben ik hun promotor.’

Ted van ’t Hek
Van 't Hek Groep

‘Wij waarderen Jørgen voor zijn enorme dossierkennis en compleetheid. Hij weet dingen van 5 jaar geleden nog. Dat wordt enorm gewaardeerd’

Richard Treur
Financieel directeur Thunnissen Groep B.V.

Kennis over industriebouw

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we in onze publicaties, podcasts en events middels praktische handvatten en juridische verdieping.

verjaringstermijn
Blog Bouwrecht
De aanneming van werk en de tweejarige verjaringstermijn van art. 7:761 BW

Als een opdrachtgever een gebrek ontdekt in het opgeleverde werk, dan zal hij dat – als hij assertief genoeg is…

23 november 2023 · Leestijd 6 min
Event Bouwrecht
Rozemond Breakfast Special (5 oktober 2023)

Speciaal voor onze cliënten was er 5 oktober jl. weer een editie van de Rozemond Breakfast Special. In het koetshuis…

Huize Frankendael
5 oktober 2023
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie
Herziening AVA – De nieuwe AVA Zakelijk en Consumenten 2023

Voor het oktobernummer van het Tijdschrift voor Bouwrecht schreven Rob Bleeker en Elja Touwen een artikel over de belangrijkste wijzigingen in de nieuwe AVA Zakelijk 2023 en de AVA Consumenten 2023.

9 november 2023 · Leestijd 1 min
Cobouw column Thomas de Leeuwe
publicatie Bouwrecht
Een ‘Volkswagentje’ boven op de prijs zetten

In zijn eerste column voor Cobouw staat Thomas stil bij enkele recente juridische ontwikkelingen rondom discussies over prijsstijgingen.

9 november 2023 · Leestijd 1 min
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
publicatie Bouwrecht
De ‘back-to-back’ clausule op zijn retour?

In TBR nr. 6 van juni 2023 schreef Jørgen samen met mr. drs. S. van den Boogaart een artikel over de ‘back-to-back’ clausule

10 juli 2023 · Leestijd 1 min
Event Aanbestedingsrecht
Rozemond Breakfast Special (30 maart 2023)

Speciaal voor onze cliënten was er 30 maart jl. weer een editie van de Rozemond Breakfast Special. In het koetshuis…

Huize Frankendael
30 maart 2023
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Het Rozemond-kwartetspel en versnelling van de bouw

Versnelling van de bouw

3 april 2023 · Leestijd 1 min
Een microfoon van Røde waar de podcast mee op wordt genomen.
podcast Bouwrecht
Bouwen met Hugo de Jonge

Arno Jacobs en Daan Versteeg stellen vragen aan Hugo de Jonge. Daarbij worden de mogelijkheden voor de minister om te stimuleren en te interveniëren besproken.

3 april 2023 · Leestijd 2 min
Een boekenkast met bouwrecht boeken van 1972 tot en met 2007.
publicatie Bouwrecht
Extreme prijsstijgingen en $47 UAV

Thomas de Leeuwe schreef een artikel over extreme prijsstijgingen voor TBR nr. 18 – 2023. In deze bijdrage staat §…

10 maart 2023 · Leestijd 1 min