ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
Publicatie Bouwrecht

Rechten en plichten die elke bouwer zou moeten kennen

Bert van der Zijp | 27 okt 2006 · Leestijd 5 min

Verschenen in: Cobouw. (2006, 27 oktober). Rechten en plichten die elke bouwer zou moeten kennen. Cobouw.nl. https://www.cobouw.nl/marktontwikkeling/nieuws/2006/10/rechten-en-plichten-die-elke-bouwer-zou-moeten-kennen

Het adagium ‘ik bouw, dus ik schrijf niet’, is inmiddels wel achterhaald. Maar dat betekent niet dat iedere aannemer over voldoende kennis van het aanbestedings- en bouwrecht beschikt, weet advocaat Bert van der Zijpp van Rozemond advocaten maar al te goed.

“Het kennen van je rechten en plichten hoort echter bij een gezonde bedrijfsvoering.”

Daarom verzorgt Rozemond advocaten al 35 jaar het vak Juridische Aspecten op de Aannemersstafopleiding aan de Hogeschool Utrecht. Ook stonden de in bouwrecht gespecialiseerde advocaten van Rozemond voor de klas bij opleidingsinstituut BOB en de VMRG en worden ze steeds vaker gevraagd door bouwbedrijven om hun medewerkers juridisch bij te scholen.

Van der Zijpp, sinds zes jaar docent, richt zich in zijn lessen op het privaatrechtelijk bouwrecht en het aanbestedingsrecht. “In eerste instantie hebben veel studenten en cursisten totaal geen interesse in juridische zaken”, lacht Van der Zijpp. “Financieel management en dergelijke boeit ze veel meer, maar bij het horen van het woord ‘juridisch’ denken ze alleen maar aan kleine lettertjes. Maar uiteindelijk vinden ze het allemaal leuk, vooral als ik situaties schets waar ze zelf al tegenaan zijn gelopen.”

Servicegericht

Een voorbeeld. Als aannemer ben je bezig met een werk, als de architect ineens tegen je zegt: doe dit of dat er ook nog even bij. Dat doe je dan gewoon even, want je bent immers al bezig, je bent servicegericht en je gaat niet zeuren om een schriftelijke opdracht. Aan het einde van de klus stuur je de architect een rekening, die vervolgens beweert van niets te weten. De aannemer zit met de gebakken peren. Van der Zijpp: “Een groot deel van de geschillen in de bouw gaan over meerwerk en minderwerk. Om er zeker van te zijn dat je hier later geen gezeur over krijgt, moet je eigenlijk diezelfde middag dat je hebt toegezegd het meerwerk te zullen doen, even een faxje sturen ter bevestiging. Maar dat past niet bij de cultuur op de bouwvloer, waar veelal op basis van vertrouwen gewerkt wordt. Iets schriftelijk vastleggen wordt vaak al gezien als blijk van wantrouwen. We hebben het hier alleen niet over een huwelijk, waar het inderdaad belachelijk zou zijn om iedere afspraak vast te leggen, maar over een zakelijke relatie. Dat is iets heel anders! Je moet voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, probeer ik de studenten bij te brengen.”

Vooral bij deelnemers aan de cursussen merkt Van der Zijpp een kritische houding tegenover zijn vak. “Ze zien misschien wel de noodzaak in van wat meer juridische kennis, maar staan niet te springen om hier tijd aan te besteden. Het leidt namelijk alleen maar af van het bouwen. Als een advocaat komt praten over bouwrecht, wordt al snel gedacht: die komt ons leren ruzie maken. Maar ik wil de deelnemers juist uitleggen wat hun positie is. Je moet geschillen in eerste instantie zien te vermijden, maar bij een gezonde bedrijfsvoering hoort ook dat je weet wat je rechten en plichten zijn wanneer er toch een geschil ontstaat.”

Wederpartij

Naast regels, rechten en plichten houdt Van der Zijpp zijn toehoorders in de lessen ook voor dat het geen kwaad kan om de belangen van de wederpartij in het oog te houden. “Door je te verplaatsen in de situatie van de ander, in plaats van een vechthouding aan te nemen, kom je vaak veel sneller én prettiger tot een oplossing.”

Bekijk hier het originele artikel: 2006-Rechten-en-plichten-die-elke-bouwer-zou-moeten-kennen-Cobouw-27-oktober-2006

Laat een reactie achter