ingeschreven

Bedankt. We hebben een bericht gestuurd om uw e-mailadres te bevestigen.

Krijg onbeperkt toegang tot onze kennisbank

De kennis en ervaring die ons kantoor sinds 1926 heeft opgedaan delen we graag. Meldt u aan om toegang te krijgen tot onze kennisbank inclusief premium artikelen.

Geef mij toegang
Een boekenkast vol boeken over de rechtspraktijk.
Publicatie Bouwrecht

Rijkswaterstaat ontduikt regels te late betalingen

Rob Bleeker | 11 jan 2006 · Leestijd 3 min

Verschenen in: Cobouw. (2006, 11 januari). Rijkswaterstaat ontduikt regels te late betalingen. Cobouw.nl. https://www.cobouw.nl/marktontwikkeling/nieuws/2006/01/rijkswaterstaat-ontduikt-regels-te-late-betalingen

Rijkswaterstaat weigert, gesteund door de Raad van Arbitrage, de wettelijk verplichte hoge rente te vergoeden voor te late betalingen. Dat stelt advocaat mr. R.G.T. Bleeker vandaag in het aanbestedingskatern van Cobouw.

Op grond van de Europese regelgeving zijn overheid en bedrijfsleven sinds december 2002 verplicht renteschade te vergoeden tegen aanzienlijk hogere percentages dan de gewone wettelijke rente. De regel is ingevoerd om de ongewenste negatieve economische effecten van de renteschade (in Europa zo’n 10,8 miljard euro per jaar) te bestrijden, aldus Bleeker.

Hij noemt het verbazingwekkend dat Rijkswaterstaat het standpunt heeft ingenomen dat deze regel op hem niet van toepassing is. In de huidige prestatiebestekken wordt zelfs de expliciete verklaring opgenomen dat Rijkswaterstaat alleen de lage rente is verschuldigd.

In een recent vonnis heeft de Raad van Arbitrage voor de Bouw bepaald dat Rijkswaterstaat uitsluitend de lage rente verschuldigd is wanneer in het bestek de UAV 1989 van toepassing zijn verklaard, ook als de overeenkomst na december 2002 is gesloten.

Volgens de arbiters dateren de UAV 1989 van voor 2002, en is de hoge rente dus niet van toepassing. Bleeker noemt die redenering onbegrijpelijk en in strijd met de wet. Sinds 2002 zijn er twee wettelijke percentages, die voor particulieren en die voor overheid en bedrijfsleven. Rijkswaterstaat valt uiteraard onder dat laatste. Het maakt volgens Bleeker daarbij niet uit wanneer de UAV tot stand zijn gekomen, maar wanneer de overeenkomst is gesloten.

Hij hoopt dat Rijkswaterstaat tot het inzicht komt dat zijn standpunt niet alleen in strijd is met de wet, maar vooral ook slecht is voor de economie. Als eenmaal de hogere rente wordt toegepast zullen de rekeningen waarschijnlijk sneller worden betaald, en kost het niemand wat, aldus Bleeker. 

Bekijk hier het originele artikel: 2006-Rijkswaterstaat-ontduikt-regels-te-late-betalingen-Cobouw-11-januari-2006

Laat een reactie achter